Септемврийски светлини

Септемврийски светлини

Книгата е събрала 23 гласа в категория „Майстори“.

Заглавие„Септемврийски светлини“

Автор: Карлос Руис Сафон

Издателство: „Изток-Запад“

Кратка анотация за книгата: Един от най-популярните съвременни испански автори – Карлос Руис Сафон – заблестя и на българската книжна сцена със „Септемврийски светлини“ – третият роман от жанровата му юношеска „Трилогия на мъглата“. В типичната за него мрачно-омагьосваща атмосфера, пронизвана от знайни и неведоми сили, Сафон ни среща лице в лице с тъмна, добре забулена тайна от миналото, която излиза наяве, за да промени завинаги живота на онези, на които пресича пътя в спокойния френски Прованс в навечерието на Втората световна война.

През 1937 г. изстрадалото семейство Совел, принудено да напусне родния Париж след смъртта на любящия съпруг и баща Арман Совел, попада в тайнствения свят на Лазарус Жан – загадъчен майстор на играчки, който живее като същински отшелник в имението си, в компанията на механичните си творения и на тежко болната си съпруга, която никой никога не е виждал. На малък остров край мъгливия лес странни светлини проблясват около изоставен фар на нормандския бряг, а случайно намерен дневник на трагично загинала преди години загадъчна жена разбулва отдавна забравени мистерии. Преди войната да раздели влюбените Ирен и Исмаел, те ще трябва да се изправят в битка на живот и смърт с призрачна сянка от миналото…

Кратка информация за автора: Ка́рлос Руи́с Сафо́н е роден на 25 септември 1964 г. в БарселонаИспания. От малък мечтае да бъде писател. Учи в йезуитското училище „Сан Игнасио” в Сария. Започва да учи журналистика, но още първата година получава предложение за работа в областта на рекламата. Издига се до творчески директор на голяма агенция в Барселона. От 1993 г. до 2006 г. живее в Лос Анжелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 г. решава да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата. 

Литературната му кариера започва през 1993 г. с публикацията на серията юношески романи „Мъглата” – „Принцът на мъглата„, „Среднощният дворец„, „Септемврийска светлина“ (по-късно обединени в „Трилогия на мъглата“) и „Марина„. През 2001 г. публикува първия си роман за възрастни – „Сянката на вятъра„, който е преведен на повече от 30 езика и издаден в над 40 държави в тираж над 10 милиона екземпляра. Следващият му роман – „Играта на ангела„, е публикуван през 2008 г. от барселонското издателство Planeta в милионен тираж. Следващият роман на Сафон – „Затворникът на рая“ е издаден през 2011 г.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

Играта на ангела Затворникът на Рая Огнената роза Сянката на вятъра Принцът на мъглата Марина

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.