Септемврийски светлини

Септемврийски светлини

Книгата е събрала 23 гласа в категория “Майстори”.

Заглавие„Септемврийски светлини“

Автор: Карлос Руис Сафон

Издателство: “Изток-Запад”

Кратка анотация за книгата: Един от най-популярните съвременни испански автори – Карлос Руис Сафон – заблестя и на българската книжна сцена със „Септемврийски светлини“ – третият роман от жанровата му юношеска „Трилогия на мъглата“. В типичната за него мрачно-омагьосваща атмосфера, пронизвана от знайни и неведоми сили, Сафон ни среща лице в лице с тъмна, добре забулена тайна от миналото, която излиза наяве, за да промени завинаги живота на онези, на които пресича пътя в спокойния френски Прованс в навечерието на Втората световна война.

През 1937 г. изстрадалото семейство Совел, принудено да напусне родния Париж след смъртта на любящия съпруг и баща Арман Совел, попада в тайнствения свят на Лазарус Жан – загадъчен майстор на играчки, който живее като същински отшелник в имението си, в компанията на механичните си творения и на тежко болната си съпруга, която никой никога не е виждал. На малък остров край мъгливия лес странни светлини проблясват около изоставен фар на нормандския бряг, а случайно намерен дневник на трагично загинала преди години загадъчна жена разбулва отдавна забравени мистерии. Преди войната да раздели влюбените Ирен и Исмаел, те ще трябва да се изправят в битка на живот и смърт с призрачна сянка от миналото…

Кратка информация за автора: Ка́рлос Руи́с Сафо́н е роден на 25 септември 1964 г. в БарселонаИспания. От малък мечтае да бъде писател. Учи в йезуитското училище „Сан Игнасио” в Сария. Започва да учи журналистика, но още първата година получава предложение за работа в областта на рекламата. Издига се до творчески директор на голяма агенция в Барселона. От 1993 г. до 2006 г. живее в Лос Анжелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 г. решава да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата. 

Литературната му кариера започва през 1993 г. с публикацията на серията юношески романи „Мъглата” – “Принцът на мъглата“, “Среднощният дворец“, “Септемврийска светлина” (по-късно обединени в “Трилогия на мъглата”) и “Марина“. През 2001 г. публикува първия си роман за възрастни – “Сянката на вятъра“, който е преведен на повече от 30 езика и издаден в над 40 държави в тираж над 10 милиона екземпляра. Следващият му роман – “Играта на ангела“, е публикуван през 2008 г. от барселонското издателство Planeta в милионен тираж. Следващият роман на Сафон – “Затворникът на рая” е издаден през 2011 г.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

Играта на ангела Затворникът на Рая Огнената роза Сянката на вятъра Принцът на мъглата Марина

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.