Седем хайдути и едно магаре

Седем хайдути и едно магаре

Книгата е събрала 18 гласа в категория “Мечтатели”.

Заглавие: “Седем хайдути и едно магаре”

Автор: Бранислав Нушич

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Преводач: Ася Тихинова

Издателство: “Сиела”

Кратка анотация за книгата: Седем деца решават да избягат от дома и от училището и да хванат Балкана, вдъхновени от легендите за безстрашните хайдути, които се борят за справедливост, свобода и липса на даскалски контрол. Някои от децата оставят прощални бележки, други – не; един нарамва секира, друг – вилица, но в крайна сметка новоизлюпените бунтовници драсват към гората.

Оказва се обаче, че свободата не е проста работа. Когато слънцето залязва, лесът става страшен, а невидими опасности сякаш дебнат отвсякъде. Смелите пишман-хайдути трябва да преглътнат страха си и да се справят с оцеляването си в тази незавидна ситуация.

С неповторимото си чувство за хумор Бранислав Нушич разказва история, която е колкото измислена, толкова и истинска. За първи път на български език, “Седем хайдути и едно магаре” носи оня приключенски дух, който пленява и децата, и техните родители, и който носи носталгията по славното Том Сойерово време.

Кратка информация за автора: Бранислав Нушич е виден сръбски писател и комедиограф. Роден е на 20 октомври 1864 г. в Белград във влашко семейство от битолското село Магарево като Алкивиад ал Нуша, но на 18 години сменя официално името си на Бранислав Нушич.

Завършва Юридическия факултет в Белградския университет. През 1885 г. участва в Сръбско-българската война. По-късно работи като директор на Сараевския народен театър. През 1933 г. е избран за академик на Сръбската Академия на Науките. Основател на модерната сръбска реторика. Умира на 19 януари 1938 г. в Белград в разгара на работата си над комедия с название „Власт“.

Автор е на редица разкази и фейлетони, а най-известната му детско-юношеска книга е “Автобиография”.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:

Автобиография - Бранислав Нушич

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.