Седем хайдути и едно магаре

Седем хайдути и едно магаре

Книгата е събрала 18 гласа в категория „Мечтатели“.

Заглавие: „Седем хайдути и едно магаре“

Автор: Бранислав Нушич

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Преводач: Ася Тихинова

Издателство: „Сиела“

Кратка анотация за книгата: Седем деца решават да избягат от дома и от училището и да хванат Балкана, вдъхновени от легендите за безстрашните хайдути, които се борят за справедливост, свобода и липса на даскалски контрол. Някои от децата оставят прощални бележки, други – не; един нарамва секира, друг – вилица, но в крайна сметка новоизлюпените бунтовници драсват към гората.

Оказва се обаче, че свободата не е проста работа. Когато слънцето залязва, лесът става страшен, а невидими опасности сякаш дебнат отвсякъде. Смелите пишман-хайдути трябва да преглътнат страха си и да се справят с оцеляването си в тази незавидна ситуация.

С неповторимото си чувство за хумор Бранислав Нушич разказва история, която е колкото измислена, толкова и истинска. За първи път на български език, „Седем хайдути и едно магаре“ носи оня приключенски дух, който пленява и децата, и техните родители, и който носи носталгията по славното Том Сойерово време.

Кратка информация за автора: Бранислав Нушич е виден сръбски писател и комедиограф. Роден е на 20 октомври 1864 г. в Белград във влашко семейство от битолското село Магарево като Алкивиад ал Нуша, но на 18 години сменя официално името си на Бранислав Нушич.

Завършва Юридическия факултет в Белградския университет. През 1885 г. участва в Сръбско-българската война. По-късно работи като директор на Сараевския народен театър. През 1933 г. е избран за академик на Сръбската Академия на Науките. Основател на модерната сръбска реторика. Умира на 19 януари 1938 г. в Белград в разгара на работата си над комедия с название „Власт“.

Автор е на редица разкази и фейлетони, а най-известната му детско-юношеска книга е „Автобиография“.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:

Автобиография - Бранислав Нушич

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.