Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор

Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор

Книгата е събрала 132 гласа в категория „Откриватели“.

Заглавие„Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор”

Автор: Луис Карол

Илюстратор: Елена Базанова

Преводач: Емилия Масларова

Издателство: „Лабиринт“

Кратка анотация за книгата: Луис Карол издава „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата” през 1865 г. На 15 февруари 1881 г. той записва в дневника си, че е предложил на издателство „Макмилан”, което и до ден днешен поддържа в наличност всички негови творби, да адаптира книгата така, че тя да е увлекателна и разбираема и за най-малките читатели.

Осем години по-късно, на 20 февруари 1889 г., след дълга подготовка и преговори с издателя и илюстратора, текстът най-сетне е готов. Самият текст е предназначен за по-малките деца и е значително олекотен и изчистен от сложни думи и понятия. Най-интересното в книжката е, че Луис Карол приобщава и децата, прави ги герои на приказката, приканва ги например да преброят колко са „съдебните заседатели” върху картинката или да видят как Белият заек трепери от страх, като разклатят страницата.

Илюстрациите към първото българско издание на „Алиса за най-малките” са на невероятната художничка Елена Базанова и изумяват с мекотата си, с хармоничните точни детайли и внимателното отношение към текста.

Кратка информация за автора: Луис Карол е литературен псевдоним на Чарлс Доджсън (1832-1898), английски писател, математик и философ, останал в историята с една от най-любимите литературни героини на всички времена – Алиса, и с книжките за нея „Алиса в страната на чудесата”, „Алиса в огледалния свят” и „Алиса за най-малките”.

Кратка информация за илюстратора: Елена Базанова (р. 1968) е руска художничка, която рисува предимно акварели.

Още от книгата: 

 

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.