Приказки колкото усмивка

Приказки колкото усмивка

Книгата е събрала 89 гласа в категория “Мечтатели”.

Заглавие: “Приказки колкото усмивка”

Автор: Джани Родари

Илюстратор: Дамян Дамянов

Преводач: Велимира Костова-Върлакова

Издателство: “Сиела”

Кратка анотация за книгата: Всички сте чели „Приказки по телефона“ – леки като усмивка, абсурдни като влюбване, забавни като проговарящо дете. В „Приказки колкото усмивка” ще прочетете 49 миниатюри и 4 дълги разказа, непревеждани досега на български език, писани за нашето време, а не за „едно време“. И ще се усмихнете не само заради историите, а и заради страхотните петдесетина илюстрации на младия художник Дамян Дамянов.

Докато в последните 30-40 години препрочитахме все със същата наслада „Приказки по телефона”, светът се промени неузнаваемо. Няма вече и телефонен номер за приказки. Днес „умните” телефони в джобовете ни звънят с различна мелодия на всеки от указателя ни или появяващите се изображения и звуци само след няколко движения на пръстите по тъчскрийна доближават до магията на приказките. Но те все още не могат да ви разкажат как действа машината за домашни, кой е г-н Боемондо, за летящата къща на г-н Венчеслао, за пакостите на Дъждовното човече или пък защо е тъжен г-н Еджисто. А знаете ли коя е най-кратката приказка? А как се организира котешки концерт? А за какво ли си говорят старите поговорки?

Само в българското издание на „Приказки колкото усмивка” ще видите изрисувани по страниците всички герои на сеньор Родари от котки, мишоци, мечки и паяци до Дървото на пантофките, Говорещата ученическа чанта, Луната, бунта на машините и още много други.

Кратка информация за автора: Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в малък град Оменя, Италия. Той обича музиката (взима уроци по цигулка) и книгите. След три години обучение в семинарията, Родари получава своята учителска диплома и на 17-годишна възраст започва да преподава в местните селски училища.

През 1939 г. за кратко посещава лекции във Филологическия факултет на Университета в Милано. По време на Втората световна война Родари е освободен от служба поради влошено здраве. През 1948 г. започва работа като журналист в комунистическия вестник „Унита“ (L’Unita) и започва да пише книги за деца. През 1950 г. е назначен за главен редактор на новоучреденото седмично списание за деца „Il Pioniere“ в Рим.

През 1951 г. е публикувана първата стихосбирка на Родари „Книжка със смешни стихотворения“ и „Приключенията на Чиполино“. Негови книги са “Животни без зоопарк”, “Синята стрела”, “Джелсомино в страната на лъжците”, “Гламатика на фантазията” и много други. През 1970 г. получава наградата “Ханс Кристиан Андерсен”. Умира на 14 април 1980 г. в Рим.

Кратка информация за илюстратора: Дамян Дамянов е роден на 5 април 1982 г. Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 1000 реализирани корици), плакатът, илюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн. Асистент в Катедра “Плакат и Визуална комуникация” в Националната художествена академия.

Дамян е автор на редица филателни издания в периода 2004-2014 г. сред които: „Зимни олимпийски игри – Сочи 2014”, „25 години от полета на втория български космонавт”, „100 години министерство на железниците, пощите и телеграфа”, „200 години от рождението на Ференц Лист”, „120 години Софийски университет”, „60 години институт по математика и информатика”, „Коледа”, „Терминал 2 на Летище София”, „Диви рози”. Има редица публикации по проблемите на плаката и графичния дизайн в сп. Prographica. Има множество самостоятелни изложби, както и участия в One Design Week – Пловдив, на биеналето на хумора и сатирата – Габрово,

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:

Животни без зоопарк Джелсомино в Страната на лъжците Приказки по телефона Истории, писани на машина Синята стрела Приключенията на Лукчо Приказки - Джани Родари Живял два пъти един барон Ламберто

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.