Приказки колкото усмивка

Приказки колкото усмивка

Книгата е събрала 89 гласа в категория „Мечтатели“.

Заглавие: „Приказки колкото усмивка“

Автор: Джани Родари

Илюстратор: Дамян Дамянов

Преводач: Велимира Костова-Върлакова

Издателство: „Сиела“

Кратка анотация за книгата: Всички сте чели „Приказки по телефона“ – леки като усмивка, абсурдни като влюбване, забавни като проговарящо дете. В „Приказки колкото усмивка” ще прочетете 49 миниатюри и 4 дълги разказа, непревеждани досега на български език, писани за нашето време, а не за „едно време“. И ще се усмихнете не само заради историите, а и заради страхотните петдесетина илюстрации на младия художник Дамян Дамянов.

Докато в последните 30-40 години препрочитахме все със същата наслада „Приказки по телефона”, светът се промени неузнаваемо. Няма вече и телефонен номер за приказки. Днес „умните” телефони в джобовете ни звънят с различна мелодия на всеки от указателя ни или появяващите се изображения и звуци само след няколко движения на пръстите по тъчскрийна доближават до магията на приказките. Но те все още не могат да ви разкажат как действа машината за домашни, кой е г-н Боемондо, за летящата къща на г-н Венчеслао, за пакостите на Дъждовното човече или пък защо е тъжен г-н Еджисто. А знаете ли коя е най-кратката приказка? А как се организира котешки концерт? А за какво ли си говорят старите поговорки?

Само в българското издание на „Приказки колкото усмивка” ще видите изрисувани по страниците всички герои на сеньор Родари от котки, мишоци, мечки и паяци до Дървото на пантофките, Говорещата ученическа чанта, Луната, бунта на машините и още много други.

Кратка информация за автора: Джани Родари е роден на 23 октомври 1920 г. в малък град Оменя, Италия. Той обича музиката (взима уроци по цигулка) и книгите. След три години обучение в семинарията, Родари получава своята учителска диплома и на 17-годишна възраст започва да преподава в местните селски училища.

През 1939 г. за кратко посещава лекции във Филологическия факултет на Университета в Милано. По време на Втората световна война Родари е освободен от служба поради влошено здраве. През 1948 г. започва работа като журналист в комунистическия вестник „Унита“ (L’Unita) и започва да пише книги за деца. През 1950 г. е назначен за главен редактор на новоучреденото седмично списание за деца „Il Pioniere“ в Рим.

През 1951 г. е публикувана първата стихосбирка на Родари „Книжка със смешни стихотворения“ и „Приключенията на Чиполино“. Негови книги са „Животни без зоопарк“, „Синята стрела“, „Джелсомино в страната на лъжците“, „Гламатика на фантазията“ и много други. През 1970 г. получава наградата „Ханс Кристиан Андерсен“. Умира на 14 април 1980 г. в Рим.

Кратка информация за илюстратора: Дамян Дамянов е роден на 5 април 1982 г. Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 1000 реализирани корици), плакатът, илюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн. Асистент в Катедра „Плакат и Визуална комуникация“ в Националната художествена академия.

Дамян е автор на редица филателни издания в периода 2004-2014 г. сред които: „Зимни олимпийски игри – Сочи 2014”, „25 години от полета на втория български космонавт”, „100 години министерство на железниците, пощите и телеграфа”, „200 години от рождението на Ференц Лист”, „120 години Софийски университет”, „60 години институт по математика и информатика”, „Коледа”, „Терминал 2 на Летище София”, „Диви рози”. Има редица публикации по проблемите на плаката и графичния дизайн в сп. Prographica. Има множество самостоятелни изложби, както и участия в One Design Week – Пловдив, на биеналето на хумора и сатирата – Габрово,

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:

Животни без зоопарк Джелсомино в Страната на лъжците Приказки по телефона Истории, писани на машина Синята стрела Приключенията на Лукчо Приказки - Джани Родари Живял два пъти един барон Ламберто

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.