Почетните посланици на „Бисерче вълшебно“ от София

Баджове за почетен посланикНа 19.03.2014 г. официално бе поставен стартът в гласуването за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014. Гости на събитието в Столична библиотека бяха около петдесет деца от столични училища, а днес ще ви разкажем как четат и гласуват те…

Тео и Алиса не се познават. Те са от различни училища и единственото общо между тях е, че и двамата са първокласници. Срещат се на откриващото събитие на „Бисерче вълшебно“ 2014 и вероятно нямаше да се запознаят, ако и двамата не бяха излъчени за първите почетни посланици на единствената награда за детска книга, в която гласуват самите деца. Онова, което научихме за тях е, че и двамата обичат да четат книжки и вече са избрали за коя книга ще гласуват, макар и да пазят в тайна своя избор.

Тео и Алиса

Освен Алиса и Тео, сред почетните посланици на наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се нареждат и съучениците им. Те също имат мнение за четивата, номинирани в наградата и категорично обосновават избора си на книга с един или друг аргумент. Някои от тях вече са дали гласа си, други разчитат на помощта на мама и татко или на учителите си, за да спазят крайния срок и да гласуват, но едно е ясно – първолаците четат!

 

Голяма част от посланиците ни са впечатлени и от Детски отдел на Столична библиотека, където книжния океан може да те залее и не остава нищо друго, освен да се хванеш за някоя книжка, да я прочетеш и да…гласуваш!

 

Ако все още не сте разбрали, читателите на Столична библиотека, София, които гласуват в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 до 30.04.2014 г. и заявят това на библиотекарите от детски отдел, дори участват в томбола за два лаптопа, организирана от библиотеката! Не се бавете – тичайте към пл. „Славейков“ № 4а. Ако нямате читателска карта, можете да си извадите дори в събота. И помнете – всички номинирани заглавия ви очакват да се запознаете!

Чудите ли се защо няма възрастни – посланици в наградата? Хмм, ще ви издадем тайната ни веднага! Защото смятаме, че възрастните трябва да насърчават и подкрепят четенето сред децата по принцип. Те трябва да им показват хубавите книжки, да ги подкрепят в техния избор и да им помагат, за да могат децата да откриват магията на книгите, да мечтаят и да летят на крилете на въображението си. Но единствено децата са онези, които могат да оценят детската литература. Единствено те са в състояние да обяснят на приятелчетата си по детски защо някоя книжка им е харесала или ги е натъжила и защо тъкмо тя трябва да спечели награда за най-добра детска книга. Затова и всеки малък читател може да стане почетен посланик на наградата „Бисерче вълшебно“, стига да пожелае, защото тази титла по право се полага тъкмо на децата-читатели!

А ето и още какво научихме за нашите посланици от София: в 138. СОУ „Проф. Васил Златарски“ сред първолаците на г-жа Василиаду всички деца са прочели поне по една книжка от наградата „Бисерче вълшебно“ 2014. Някои от тях са успели да се справят и с втора, а около десет деца – и с трета! С удоволствие установихме, че тези малки съкровища не само четат, но и умеят да пишат приказки, посветени на праисторията и дори си имат своя собствена книжка, създадена с помощта на „Музейко“.

Впечатлени ли сте? Утре продължаваме към Стара Загора и Силистра!

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.