Писмото за краля

Писмото за краля

Книгата е събрала 25 гласа в категория „Майстори“.

Заглавие„Писмото за краля“

Автор: Тонке Драхт

Илюстратор: Тонке Драхт

Преводач: Василка Ванчева

Издателство: „ЕМАС“

Кратка анотация за книгата: Тъмна нощ. Затворен в малък параклис, шестнадесетгодишният Тюри от Кралството на Дахонаут трябва да издържи на последното изпитание, преди да стане рицар – нощното бдение. Но в тишината, нарушавана само от пращенето на свещите, някой похлопва на вратата и непознат глас моли за помощ. Тайно писмо трябва да бъде занесено до крал Юнаувен отвъд Големите планини, писмо, от което зависи съдбата на цяло кралство. И Тюри е призван да изпълни това поръчение и да спаси страната на Юнаувен.
Макар че нарушаването на бдението може да му коства рицарския сан, момъкът поема на път в неизвестното – през гъсти гори и буйни реки, стръмни върхове и бездънни урви, към величествени замъци и непознати градове. Сблъсква се с жестоки врагове, готови да го убият, ала намира и приятели за цял живот.
Но не може да се довери никому. Защото – като истински рицар – е готов на всичко, за да спази своя обет…

Един голям роман, изпълнен със спиращи дъха приключения, роман за честта и достойнството, за смелост и дълг, получил най-голямото отличие за нидерландска литература – „Златния калем“ и обявен за най-добрата детско-юношеска книга на 50-летието.

Кратка информация за автора: Тонке Драхт е любима нидерландска авторка и интересна личност – родена е в Батавия, сегашна Индонезия, прекарала години във военнопленически лагер в Япония още като дете, художничка, учителка, писателка…

A „Писмото за краля”, най-известната й творба, излиза през 1962 г. и с него Драхт печели най-престижната награда за детско-юношеска литература на Нидерландия, „Златният калем”. Книгата я прави истинска звезда, определят я за най-добрата авторка за деца в страната, а през 1976 г. е удостоена с Националната награда за цялостно творчество. Тонке Драхт ни радва и с прекрасните си илюстрации към написаните от нея книги. “Писмото за краля” е чудесен пример и за художническия й талант.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:
Агнес Сесилия: Една тайнствена история Доктор Проктор и ваната на времето Пръц-прахът на доктор Проктор Ванго: Между небето и земята Казанската звезда Мая, кралицата на Голямата река Тоби. Очите на Елиша Тоби Златният зъб Отровни думи Питбул-Терие в беда Питбул-Терие в атака Шифърът на крал Карл Кучето, запътило се към далечна звезда Сенките растат със здрача Момчето, което заспа под снега Пътуване до края на света Приключенията на Камо Ваканция с магарешки ушиПесента на глухарчетата Сребро от Синята пещера

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.