Писмото за краля

Писмото за краля

Книгата е събрала 25 гласа в категория “Майстори”.

Заглавие“Писмото за краля”

Автор: Тонке Драхт

Илюстратор: Тонке Драхт

Преводач: Василка Ванчева

Издателство: “ЕМАС”

Кратка анотация за книгата: Тъмна нощ. Затворен в малък параклис, шестнадесетгодишният Тюри от Кралството на Дахонаут трябва да издържи на последното изпитание, преди да стане рицар – нощното бдение. Но в тишината, нарушавана само от пращенето на свещите, някой похлопва на вратата и непознат глас моли за помощ. Тайно писмо трябва да бъде занесено до крал Юнаувен отвъд Големите планини, писмо, от което зависи съдбата на цяло кралство. И Тюри е призван да изпълни това поръчение и да спаси страната на Юнаувен.
Макар че нарушаването на бдението може да му коства рицарския сан, момъкът поема на път в неизвестното – през гъсти гори и буйни реки, стръмни върхове и бездънни урви, към величествени замъци и непознати градове. Сблъсква се с жестоки врагове, готови да го убият, ала намира и приятели за цял живот.
Но не може да се довери никому. Защото – като истински рицар – е готов на всичко, за да спази своя обет…

Един голям роман, изпълнен със спиращи дъха приключения, роман за честта и достойнството, за смелост и дълг, получил най-голямото отличие за нидерландска литература – “Златния калем” и обявен за най-добрата детско-юношеска книга на 50-летието.

Кратка информация за автора: Тонке Драхт е любима нидерландска авторка и интересна личност – родена е в Батавия, сегашна Индонезия, прекарала години във военнопленически лагер в Япония още като дете, художничка, учителка, писателка…

A „Писмото за краля”, най-известната й творба, излиза през 1962 г. и с него Драхт печели най-престижната награда за детско-юношеска литература на Нидерландия, „Златният калем”. Книгата я прави истинска звезда, определят я за най-добрата авторка за деца в страната, а през 1976 г. е удостоена с Националната награда за цялостно творчество. Тонке Драхт ни радва и с прекрасните си илюстрации към написаните от нея книги. “Писмото за краля” е чудесен пример и за художническия й талант.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица:
Агнес Сесилия: Една тайнствена история Доктор Проктор и ваната на времето Пръц-прахът на доктор Проктор Ванго: Между небето и земята Казанската звезда Мая, кралицата на Голямата река Тоби. Очите на Елиша Тоби Златният зъб Отровни думи Питбул-Терие в беда Питбул-Терие в атака Шифърът на крал Карл Кучето, запътило се към далечна звезда Сенките растат със здрача Момчето, което заспа под снега Пътуване до края на света Приключенията на Камо Ваканция с магарешки ушиПесента на глухарчетата Сребро от Синята пещера

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.