Пчели разузнавачки летят в Рила!

В библиотеката на НЧ „Христо Ботев – 1898 г.”, гр. Рила, се проведе обучение за програмиране с Финч по проект „Generation Code”.*

Финалът на обучението с роботите Финч, завърши с избора на две деца за участие в пролетен лагер. Обучителят Георги Тодоров и директорът на РБ „Емануил Попдимитров“ София Пейчева излъчиха 2 деца да представляват библиотеката на читалището – Дани Гешев от 4. клас и Никол Кирилова от 3. клас, които участват и в читателски клуб „Приказен свят”.

Деца от читателския клуб с г-жа Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки – България“

На лагера 17 ученици от цяла България представиха проекти, които бяха изготвили по време на обучението. Вдъхновени от книгата Пьотр Соха „Пчелите”, четена по време на читателски клуб „Приказен свят” и номинирана в категорията „Нещотърсащи” в „Бисерче вълшебно” 2019, децата изготвиха проект, свързан с пчелите.

Дани и Никол представиха „Танцът на пчелите разузнавачки”, като пресъздадоха танца с робота Финч. С проекта децата достойно представиха библиотеката, като спечелиха 2-ро място.

На финала на лагера учениците бяха посетени и получиха сертификатите си за участие от Дрейк Уейзърт, Съветник по обществените въпроси в Посолството на САЩ.

Соня Първанова, библиотекар и ръководител на читателския клуб, споделя:

Възможността децата да се докоснат до енциклопедията „Пчелите” и да научат безкрайно много интересни факти за тези уникални насекоми, доведе до създаването на проекта „Танцът на пчелите разузнавачки”, а възможността която дадохме на децата, да се учат на програмиране по един изключително забавен начин с робота Финч, би довело до една ориентация на децата в тяхната бъдеща професия.

Японски учени са създали мини робот – пчела, която може да опрашва растенията. Бихме могли да не очакваме нашите млади програмисти от читателския клуб да се прочуят в бъдеще с някой дрон – „Пчела разузнавачка”.


  • Проект „Generation Code” се провежда по грант SBU80018GR0042 с Посолството на САЩ, с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” и РБ „Емануил Попдимитров”, гр. Кюстендил , в рамките на 10 дни в периода от 21.02.2019 г. до 31.03.2019 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.