Орел срещу орлица

Орел срещу орлица

Книгата е събрала 14 гласа в категория „Майстори“.

Заглавие: „Орел срещу орлица“ (кн. 2 от историческата поредица „Светослав Тертер“)

Автор: Павел Павлов

Илюстратор: Маглена Константинова

Издателство: „Изкуства“

Кратка анотация за книгата: „Препрочитайки книгата на Павел Павлов (аз съм запозната още с нейния първи вариант), дадох си сметка колко тя е спечелила в прецизирането на сюжетни ходове, в стил и език, как е била очистена от някои самоцелни описания, които идеха да изтъкнат историческата ерудиция на автора. Той е работил дълго и сериозно над романа си, самопоставял си е нови задачи и ги е изпълнил. Бях свидетел на усърдието и добросъвестността, проявени от него при проучването на фактологическия материал. С една дума – не бих могла днес да отправя Павел Павлов към историческо съчинение, което да е останало извън вниманието му при подготвителната му работа над романа. И мога да заявя, че авторът е овладял материала така, че от него би могъл да изгради и научно – популярен филм за времето на Тертеровци.

Впрочем не би трябвало да има никакви съмнения за тъй наречената историческа достоверност – дотолкова, доколкото такава съществува, тя е спазена. Убедително е обрисувана епохата, в която героите действат – време на тревожна заплаха и на оплетени политически ходове, издребнели интереси, засилваща се роля на болярството с присъщия му сепаратизъм, резултат от процъфтяването на феодализма. Увлечени да проучват и възсъздават двете решаващи за историята ни робства – византийското и османското – нашите историци и белетристи бяха оставили в сянка проблема за татарската напаст, от която умело, но за щастие в крайна сметка безсилно, се е опитвала да се възползва Византия. Времето, което ни разкрива романът, сякаш само предлага да бъде описано в жанра и стила, избрани от автора. Безкрайно заплетените ходове, безбройните страни, вмесени в конфликта, внезапностите и съвпаденията, характерни за онази действителност, наистина натрапват необходимостта от едно приключенско третиране на събитията. Това, което прави романа на Павел Павлов нов, съвременен по светоусещане, приемлив за днешния млад читател, е насмешливата дистанция, хуморът, липсата на патетика и неубедителни тиради. Смятам убедено, че такова отношение към миналото, е възпитателно, защото то най-ярко подчертава тезиса, че нашето време е по – добро от всички отминали времена.

Авторът е извършил много, за да навлезе в духа и детайла на обрисуваната епоха, а това придава на романа му втората съществена за всяко юношеско четиво особеност – познавателната. Като се придържа о фактите и детайлите на бита, той допринася щото младият читател да си изгради адекватна представа за времето на Тертеровци.

Явно е, че в романа „живите образи присъстват“, че съвсем уместно – що се отнася до юношеско четиво, – те са поляризирани, но при това предателите и помощниците им не са обрисувани двуизмерно, а с необходимата нюансировка.

Разиграният сюжет, силното фабулиране е също спазено. Приключенството – дори в своите крайни образци – си има трайна традиция. Обратната стилистика – няма и е все още неутвърдена. Колкото до езика на романа той е добър именно във възпитателен смисъл: прецизен, изработен, без излишни претенции за архаизация, чист. Добре би било нашият млад читател да се учи на такъв български.“

  Вера Мутафчиева

Кратка информация за автора: Павел Павлов е режисьор и писател. Автор е на 30 театрални постановки, 20 телевизионни игрални филма и над 50 спектакли за телевизионния театър. Сред неговите литературни творби са: “Бутилка в морето”, “Ездачът на мълнии”, “Дисаги – бивалици и небивалици”, мемоарната книга “Шепа мигове” и “Земя на Божи длани”.

Кратка информация за илюстратора: Маглена Константинова е един от най-известните и обичани български илюстратори на книги за деца, а също и на учебници и учебни помагала. Стилът й е изключително характерен и разпознаваем. Сред най-известните й творби са илюстрациите към книгите на Леда Милева –„Зайченцето бяло“,  „Китна есен“, „Знойно лято“, „Снежна зима“ и много други.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.