Над 6000 читатели са гласували за „Моята любима книга 2015“ до момента

Моята любима книга 2015Докато читателите до 16 години избират своята любима детска книга за 2015 година в Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, тези над 16 години имат възможност да определят своя книжен фаворит в конкурса „Моята любима книга 2015”. Две седмици преди края на първия кръг на конкурса над 6000 човека са дали своя глас на сайта www.vsichkozaknigite.bg. В две от категориите – „Съвременна проза и поезия” и „Нехудожествена литература”, в челните десетки има силно присъствие на заглавия от български автори, като на първо място и в двете групи са български книги.

Oрганизаторите от Сдружение „Всичко за книгите” уточняват, че заглавията, които оглавяват временното класиране в шестте категории, имат почти еднакъв брой гласове. Във всички категории сред фаворитите има предвидими заглавия заради верни фенове на автора и на жанра, но има и много изненади. Водещите във временното класиране книги са в по-голямата си част бестселъри, много коментирани и у нас, и в чужбина.

Първият кръг на надпреварата продължава до 8 април 2016 г. и всеки навършил 16 години може да гласува за една книга във всяка от категориите. Към момента едва една трета oт гласувалите са дали своя глас за книга само в една категория. Значителна част от читателите обаче са гласували във всички или почти всички категории. Това дава основание на организаторите да направят извода, че в конкурса гласуват основно активно четящи хора, които не само са информирани и имат поглед върху всички жанрове, но и намират сред новоизлизащите книги свои литературни фаворити.

По време на втория етап от гласуването (от 11 до 17 април) на сайта на конкурса, www.vsichkozaknigite.bg, ще бъдат публикувани шест обзорни статии за книгите финалисти от всяка категория. Дали и доколко най-харесваните и четени книги съвпадат с най-продаваните книги през изминалата година, ще стане ясно след приключване на гласуването на 17 април 2016 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.