„Сподели книжка“ продължава в 36 ОУ „Максим Горки“

IMG_6212След като преди броени дни постави началото на инициативата „Сподели книжка“, районната администрация на „Красно село“ продължава своята мисия да насърчи четенето и да работи за попълване фондовете на училищните библиотеки в района.

На 29.03.2016 г. заместник-кметовете Калин Николов и Грети Стефанова, старши-експертът Мартин Миланов, ПР-експертът Нора Пиперевска и редакторът на детски книги Ира Коловска се озоваха в 36 ОУ „Максим Горки“. В своята среща с децата от третите класове, гостите споделиха повече за своите любими детски книги, за значението на четенето, за успехите и за любимите им игри. Г-н Николов разказа как насърчава своя син да чете „Ян Бибиян“, но призна, че не би отказал да прочете произведение, препоръчано от детето му.

Част от инициативата „Сподели книжка“ е насърчаването на дарителството и възпитаване у децата на радост от споделянето. Валентина Стоева от фондация „Детски книги“ прочете откъс от книгата „Къде растат парите“, посветен именно на скъперничеството и споделянето, а после поговори с присъстващите малчугани как те гледат на тези теми. Оказа се, че в 36 ОУ по традиция децата даряват четива на училищната библиотека и с радост разказаха кой какво е избрал да сподели със съучениците си този път.

Всеки млад дарител получи специална карта от г-н Николов, удостоверяваща благородното дело. Всички дарени от децата заглавия ще бъдат включени във фонда на училищната библиотека, която към момента на срещата притежава над 8000 тома, някои от които съвсем нови и луксозни.

Награда „Бисерче вълшебно“ също намери своето място в срещата с децата. По покана на районната администрация, Валентина Стоева разказа на малчуганите повече за целите на наградата и ги насърчи да станат почетно жури. За да се улесни достъпът на малките читатели до номинираните в наградата книги, районната администрация дари на 36 СОУ „Максим Горки“ част от заглавията, а фондация „Детски книги“ допълни дарението с още книжки.

Ето и снимки от събитието:

Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 е единствената българска награда за най-добра детска книга, избрана от децата от 6 до 15 години. Четвъртото издание е под патронажа на Президента г-н Плевнелиев и е подкрепено от МОН. Проектът е финансиран от Столичната програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.