Мотовете и Рик Риърдън грабнаха наградите „Бисерче вълшебно” 2014

На 14. май в голямата зала на Българска академия на науките на официална церемония бяха обявени победителите в Наградите за най-добра детска книга, избрани от самите деца, „Бисерче вълшебно” 2014. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Сред гостите на церемонията бяха доц. д-р Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност, Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, Спаска Тарандова от Управителния съвет на Българска библиотечно-информационна асоциация, Емилия Христоскова, ръководител протокол на Председателя на БАН, представители на организациите партньори, издатели и други представители на книжния бранш.

Валентина Стоева благодари за подкрепата на президента и обобщи накратко, че „във второто издание на наградата, с помощта на партньорите, учителите и библиотекарите, още повече деца са намерили своите любими бисерчета“.

Победителят в категорията „Млади читатели” бе обявен от Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов” и посланика на „Бисерче вълшебно” 2014 първокласника Теодор Горанов. В оспорвана надпревара между 49 книги, с 99 читателски гласа спечели книгата „Приключенията на мотовете” на авторката Радостина Николова и илюстраторката Мелина-Елина Бондокова. Младата българска авторка сподели, че не е очаквала тъкмо нейната книга да грабне награда, но признанието на децата я прави много щастлива.

Челната тройка се допълва от „Дора и нейната книжка за добри обноски” (изд. Колибри) и „Рамона завинаги” на Бевърли Клиъри (изд. Милениум).

Юлия Цинзова и малката посланичка на наградата Алиса Кръстева разкриха книгата победител в категорията „Запалени читатели” – „Домът на Хадес” на Рик Риърдън (изд. Егмонт България), която са подкрепили 61 деца. Книга на Риърдън от поредицата „Героите на Олимп” печели наградата за втори пореден път след като миналата година „Знакът на Атина” грабна статуетката в същата категория. Емилия Кокалова от издателството сподели, че се радва тяхна поредица да печели за втора поредна година и да вдъхновява тийнейджърите да четат и да гласуват.

Второто място с 59 гласа е за проекта „Приказка за Вълшебната флейта” с автор Юлия Спиридонова и илюстратор Пенко Гелев (изд. Ентусиаст), а третото с 43 събрани вота – за „Ема иска да знае” на Мая фон Фогел (изд. Ергон).

На старта на гласуването за „Бисерче вълшебно” 2014 на 19. март 2014 г. със заповед на директора на Столична библиотека бе обявен награден фонд от 2 лаптопа за децата, които са читатели в Столична библиотека и участват в гласуването за наградата. По време на официалната церемония  снощи г-жа Цинзова съобщи, че имената на печелившите читатели ще станат ясни на 21. май по време на събитие, организирано от библиотеката.

Като част от европейската инициатива „Нощ на литературата” в читателското гнездо в двора на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” актрисата Здрава Каменова чете откъси  от двете книги победители пред събралите се деца и родители, пожелали да узнаят кои са книгите, събрали най-много детска подкрепа.

Церемонията се проведе с подкрепата и любезното домакинство на БАН, а за доброто настроение на победителите и гостите се погрижиха „Рай кетъринг” и ЛПС ЕООД с виното от собствени масиви Izvor.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” – Силистра, библиотека “Родина” – Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Наградният фонд за децата е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning. Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.