Мина, магиите и бялата стъкленица

Мина, магиите и бялата стъкленица

Книгата е събрала 21 гласа в категория “Майстори”.

Заглавие: “Мина, магиите и бялата стъкленица”

Автор: Весела Фламбурари

Издателство: MBG Books

Кратка анотация за книгата: „Мина, магиите и бялата стъкленица“ е роман в жанра фентъзи.

Действието на книгата започва в България, на Двореца в Балчик. Дворецът е зимен, очарователен и тайнствен. Мина и нейните приятели се забъркват в чудни приключения, а магьосниците в книгата съперничат и на „Хари Потър“. Книгата е изградена на основата на българската народна митология и българските народни вълшебни приказки. Приключенията тръгват от нашата Долна земя и продължават в Зелените господарства на Горната земя. А оттам и в космическо-митологичното пространство, където владетели са Стопаните. Самите Стопани са: Жената с крилатата риза (Самодивата), Момичето с рибя опашка (Русалката), Старчето с дълга-предълга брада (Петя човек-лакът брада) и Юначето с пламтящи очи и дребни крилца под мишци (Змей-горянин). Книгата е предназначена за деца и тийнейджъри, но доказано се чете с голямо удоволствие и от възрастни.

Корицата е нарисувана е от художника Питър Ким. Зелената гора, светлината която се процежда през клоните на вековните дървета… Природата, зеленото е изключително важна стихия за книгата. Не е случайно, че империята от Горната земя се казва Зелените господарства. Името на главната героиня пък е Мина Сорбус или Мина Калинова (от растението – Sorbus aucuparia L. или с други думи – калина /офика/). Дървото “калина” е с красиви, червени плодчета. За калината и в българската, и в северноевропейските традиции се носят легенди. Казват, че притежава магически сили –  от една страна да носи и отстоява любовта във всичките и проявления, а от друга – да носи смелост, израстване и психически сили на всеки, който засее калина или на този, който използва плодовете й като лекарство. Всичките имена на герои в книгата са образувани по този начин – свързани са с лечебните, митичните и магичните свойства на растенията.

Кратка информация за автора: Весела Николова Фламбурари е родена на 17 януари 1967 година в гр. Добрич, България, в семейството на Мими и Никола Богданови; омъжена е за д-р Василис Фламбурарис; завършила е висше образование; член е на СБП.

Весела има наситен тъмнокафяв цвят на очите; дебеличка е до ново нареждане; поносимо е разсеяна; ужасяващо е бавна, но е точна и вярна. Притежава диплома от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” за специалността “Актьорско майсторство за куклен театър” (завършила е в класа на проф. Николина Георгиева) и диплома от СУ “Св. Климент Охридски” за преквалификационна степен по „История и теория на световната култура“ с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски.

Весела Фламбурари е носител на наградите: 2012 –  Plaketa “Mali Princ”, Босна и Херцеговина; 2011 – Национална награда за принос в детското книгоиздаване “Константин Константинов”, България; 2010 – Национална награда за детска литература “Петя Караколева”, България. Достига до 65 място в „Малкото Голямо четене“ на БНТ, измежду автори от всички страни и всички времена.

Весела Фламбурари пише приказки, романи, пиеси, телевизионни и радио предавания за деца и юноши. Тя е автор на статии, студии и рубрики за детска литература.

Още от книгата: 

 

Други книги от този автор/поредица: 

Миличко мое тефтерче! Коледни приказчици

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.