Мина, магиите и бялата стъкленица

Мина, магиите и бялата стъкленица

Книгата е събрала 21 гласа в категория „Майстори“.

Заглавие: „Мина, магиите и бялата стъкленица“

Автор: Весела Фламбурари

Издателство: MBG Books

Кратка анотация за книгата: „Мина, магиите и бялата стъкленица“ е роман в жанра фентъзи.

Действието на книгата започва в България, на Двореца в Балчик. Дворецът е зимен, очарователен и тайнствен. Мина и нейните приятели се забъркват в чудни приключения, а магьосниците в книгата съперничат и на „Хари Потър“. Книгата е изградена на основата на българската народна митология и българските народни вълшебни приказки. Приключенията тръгват от нашата Долна земя и продължават в Зелените господарства на Горната земя. А оттам и в космическо-митологичното пространство, където владетели са Стопаните. Самите Стопани са: Жената с крилатата риза (Самодивата), Момичето с рибя опашка (Русалката), Старчето с дълга-предълга брада (Петя човек-лакът брада) и Юначето с пламтящи очи и дребни крилца под мишци (Змей-горянин). Книгата е предназначена за деца и тийнейджъри, но доказано се чете с голямо удоволствие и от възрастни.

Корицата е нарисувана е от художника Питър Ким. Зелената гора, светлината която се процежда през клоните на вековните дървета… Природата, зеленото е изключително важна стихия за книгата. Не е случайно, че империята от Горната земя се казва Зелените господарства. Името на главната героиня пък е Мина Сорбус или Мина Калинова (от растението – Sorbus aucuparia L. или с други думи – калина /офика/). Дървото “калина” е с красиви, червени плодчета. За калината и в българската, и в северноевропейските традиции се носят легенди. Казват, че притежава магически сили –  от една страна да носи и отстоява любовта във всичките и проявления, а от друга – да носи смелост, израстване и психически сили на всеки, който засее калина или на този, който използва плодовете й като лекарство. Всичките имена на герои в книгата са образувани по този начин – свързани са с лечебните, митичните и магичните свойства на растенията.

Кратка информация за автора: Весела Николова Фламбурари е родена на 17 януари 1967 година в гр. Добрич, България, в семейството на Мими и Никола Богданови; омъжена е за д-р Василис Фламбурарис; завършила е висше образование; член е на СБП.

Весела има наситен тъмнокафяв цвят на очите; дебеличка е до ново нареждане; поносимо е разсеяна; ужасяващо е бавна, но е точна и вярна. Притежава диплома от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” за специалността “Актьорско майсторство за куклен театър” (завършила е в класа на проф. Николина Георгиева) и диплома от СУ “Св. Климент Охридски” за преквалификационна степен по „История и теория на световната култура“ с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски.

Весела Фламбурари е носител на наградите: 2012 –  Plaketa “Mali Princ”, Босна и Херцеговина; 2011 – Национална награда за принос в детското книгоиздаване “Константин Константинов”, България; 2010 – Национална награда за детска литература “Петя Караколева”, България. Достига до 65 място в „Малкото Голямо четене“ на БНТ, измежду автори от всички страни и всички времена.

Весела Фламбурари пише приказки, романи, пиеси, телевизионни и радио предавания за деца и юноши. Тя е автор на статии, студии и рубрики за детска литература.

Още от книгата: 

 

Други книги от този автор/поредица: 

Миличко мое тефтерче! Коледни приказчици

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.