Мъфини и динозаври в читателския клуб в Рила

Вече сме ви разказвали за срещите на  читателски клуб „Приказен свят” от гр. Рила с ръководител Соня Първанова. Клубът продължава със сбирките в библиотеката към НЧ „Христо Ботев 1898” като всяка от тях е посветена на различна книга.

На изключително творческа и вдъхновяваща среща в дните между Коледа и Нова година децата четат книгата „Пекарна, захар и канела. Нови Приятел” на писателката Линда Чапмън. Преди да прочетат историята обаче библиотеката се превръща в пекарна, където децата успяват да превърнат мъфините в истински произведения на изкуството. Децата сами разбиват сметаната и украсяват приготвените сладкиши. Всяко слага сметана, канела, ванилия и захарни украшения според своя вкус и фантазия. А за вкуса им говори фактът, че накрая в пекарната не остава нито един мъфин.

„Вдъхновени от историята, всички деца си записаха рецептата за мъфините. Всяко дете описа своите приятели и близки, като ги представи под формата на различни десерти. Имаше кексчета, тортички и мъфини, които бяха с вкус на канела, ванилия, портокали и какво ли още не!“, разказва с удоволствие Соня Първанова.

На 11 януари, на следващата среща децата от клуба четат енциклопедичната „Хроники” на Петер Хус. Вълнуващата история на Хус, красиво илюстрована от самия него, пренася децата в ерата на динозаврите, фараоните, хуните, и го отвежда да пътешествие през историята от възникването на живота до наши дни. Библиотеката се превръща в творческа работилница, в която децата оцветяват сътворените от тях динозаври, наколни жилища, фараони и хуни.

По думите на един от участниците в клуба, Любомир:

„Ако днес имаше динозаври, вместо котка да ни пресече пътя, щеше да ни пресече пътя брахиозавър.“

А г-жа Първанова допълва:

„Тази изумително илюстрована енциклопедия, попаднала съвсем случайно като дарение от Сдружение градски читални – ЧитАлнЯта, е изключително богатство за библиотеката и нейните бисерчета.“

Седмица след разходката в историята децата четат книги от първата българска детска поредица на Божана Апостолова – тази за Малката Божана. Те четат за внучката на Божана Апостолова, за Констадин Чонов – съпругът на Божана Апостолова и Костадин Костадинов – художникът на поредицата. Вдъхновени от историите на Малката Божана, децата създават свои смешни истории в буркани.

„Бях планувала да четем „Български исторически приказки и легенди” на Любомир Николов, но с идването си, децата забелязаха част от върнатите книги на Божана Апостолова и аз не устоях да им разкажа за Малката Божана и авторката. Крайният резултат беше положителен. Голяма част от децата взеха книги и за вкъщи.“, споделя Соня Първанова.

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

One thought on “Мъфини и динозаври в читателския клуб в Рила

  1. Pingback: Библиотекарите говорят: Соня Първанова – Детски книги

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.