Лоената свещ

Лоената свещ

Книгата е събрала 7 гласа в категория „Откриватели“.

Заглавие: „Лоената свещ“

Автор: Ханс Кристиан Андерсен

Илюстратор: Мария Налбантова

Преводач: д-р Надежда Михайлова

Издателство: УИ „Св. Климент Охридски“ и изд. „Изкуства“

Кратка анотация за книгата: Текстът, който ви предлагаме в превод от оригинал, бе открит случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875). По всяка вероятност това е първата Андерсенова приказка, написана между 1819 и 1824 г., когато той все още е ученик. Като една от най-ранните му творби тя естествено носи белега на незрелостта на своя автор и неговия все още несъвършен стил, но също е толкова вълнуваща и въздействаща, както и първите му публикувани приказки от 1835 г.

Илюстрациите и дизайнът на книгата са дело на Мария Налбантова – победител в конкурса, обявен сред студентите в катедра „Книга и печатна графика“ за художествено оформление на настоящето издание, организиран и проведен от Националната художествена академия, университетското издание „Св. Климент Охридски“ и центъра за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“.

Кратка информация за автора: Андерсен е роден в бедно семейство на 02. април 1805 г. в Оденсе, Дания и е единствено дете. Въведен е в света на книгите от баща си, който чете на малкия Ханс “Приказки от 1001 нощ”. Поради бедността, авторът получава много оскъдно образование. На 14-годишна възраст младежът отива в Копенхаген с надеждата, че ще успее да стане актьор. Заради отличното си сопрано е приет в Кралския датски театър, но след мутация в гласа, Андерсен се насочва към писането. Директорът на Кралския датски театър изпитва симпатия към младия Андерсен и убеждава крал Фредерик VI. да заплати част от образованието на младежа. 

Първата му книга с приказки се появява на бял свят през 1835 г., а децата са влюбени в произведенията му. Някои от най-прочутите истории са за Палечка, малката кибритопродавачка и грозното патенце. Ханс Кристиан Андерсен никога не се жени, но милиони деца обичат него и приказките му. През 1867 г. авторът получава ключовете на град Оденсе, а на 4. август 1875 г. умира.

Чрез своите безсмъртни произведения Андерсен повлиява значително на детско-юношеската литература. През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява на негово име наградата “Ханс Кристиан Андерсен” за значителен принос в развитието на жанра, а 2. април – рожденият ден на автора, е признат за Международен ден на детската книга.

Кратка информация за илюстратора: Мария Налбантова завършва Националната художествена академия със специалност „Книга и печатна графика”. Специализира в Испания, а сега завършва магистратура в НХА, специалност „Илюстация”. Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичен дизайн. Магичния и приказен свят е неизменно присъстващ в живота и творчеството ѝ. Нейно портфолио ще откриете тук.

Кратка информация за преводача: Д-р Надежда Михайлова е преподавател в специалност „Скандинавистика” към Катедрата по германистика и скандинавистика, ФКНФ, Софийски университет „Свети Климент Охридски”. От 2008 година е ръководител на Центъра за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен” към същия факултет. Автор е на редица статии, посветени на нордската литература и е преводач от датски, шведски и английски език. 

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.