Финдъс се изнася от къщата на Петсън

Финдъс се изнася от къщата на Петсън

Книгата е събрала 38 гласа в категория „Откриватели“.

Заглавие„Финдъс се изнася от къщата на Петсън”

Автор: Свен Норквист

Илюстратор: Свен Норквист

Преводач: Екатерина Латева

Издателство: „ФЮТ“

Кратка анотация за книгата: Дядо Петсън си няма никого и е самотен и тъжен. Един ден неговата съседка му донася кашон с надпис “Зелен грах “Финдъс”. Но в кашона няма грах, а малко коте. То става приятел на дядо Петсън и любимец на децата от много страни по света.

На дядо Петсън му е дошло до гуша ­ – всяка сутрин в четири часа неговият котарак Финдъс започва да скача и го буди в ранни зори! Накрая котаракът се премества да живее в своя къща в двора, където може да скача колкото си иска. Но още същия ден Петсън и Финдъс откриват, че са много самотни един без друг…. Как ще свърши тази история?

Кратка информация за поредицата: Книгите от поредицата са преведени на 44 езика, продадени са над шест милиона екземпляра. Удостоени са с големи международни награди. Историите за Петсън и неговото необикновено коте са адаптирани за телевизия, заснет е филм, играят се театрални спектакли.

• Невероятните бъркотии, които котарачето Финдъс забърква, забавляват децата и ги превръщат в заклети фенове на хубавата книга.
• Великолепните илюстрации доставят истинска наслада на децата с многобройните детайли и с фантастичната изобретателност на автора си.
• Веселите случки с Финдъс и Петсън развиват въображението и възпитават умения да се цени приятелството, привързаността между близките и грижата един за друг.

Кратка информация за автора: Свен Норквист е световноизвестен автор и илюстратор на книги за деца. Роден е през 1946 г. в Хелзингборг, Южна Швеция. Рисува от малък и мечтае да стане илюстратор, но след като не го приемат в няколко училища по изобразително изкуство записва архитектура.

След дипломирането си преподава в института, където е учил, но паралелно рисува плакати и реклами и илюстрира книги. През 1983 г. печели конкурс за илюстратор на шведското издателство „Опал” и оттогава работи изключително като автор и илюстратор на детски книги. С поредицата за Петсън и котарачето Финдъс става световноизвестен. Книгите за тяхното невероятно приятелство са издадени в 44 страни по света в над шестмилионен тираж. Адаптирани са за телевизия и театър, по тях са направени анимационни филми.

Приказките за Петсън и Финдъс се раждат, докато Свен Норквист играе със синовете си, които обича да води на село и сред природата. Тези невероятни истории се препрочитат безброй пъти – колкото пъти ги прелиствате, толкова нови неща откривате в тях. Илюстрациите им са уникални, с рядко срещано чувство за хумор. Те не само изобразяват приключенията и премеждията на героите, но създават и свои многобройни самостоятелни разкази за подвизите на необикновеното котараче.

За творчеството си Свен Норквист е отличен многократно с големи международни награди за илюстрация и литература.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

Как Финдъс се загуби, когато беше малък Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата Как Финдъс оправи неразбориите в градината Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс Как Финдъс пропъди петела Карузо Как Финдъс развесели тъжния Петсън

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.