Елена Павлова и Гергана Грънчарова на гости на читателските клубове в Рила

Идеята за гостуване на писателката Елена Павлова на читателските клубове „Приказен свят“ и „Щастливей“ в НЧ „Христо Ботев 1898” в гр. Рила се ражда през февруари. В продължение на 2 клубни срещи децата се запознават с книгите „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“ и „Български митични създания”, с автобиографиите  на Елена Павлова и илюстраторката Гергана Грънчарова и опитват да нарисуват хала и змей.

На 4 март в читалищната библиотека с попътен вятър пристигат, необезпокоявани от хали, караконджоли и таласъми, Елена Павлова и Гергана Грънчарова със своята книга „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“.

Освен децата от читателските клубове, на срещата присъстват и едни от най-редовните читатели на библиотеката. След представяне на двете страни,, децата нямат търпение да зададат своите въпроси. А те не са свързани само с книгата, но и с живота на писателката и илюстраторката.

На въпроса „Какво ви вдъхновява?“, Елена Павлова отговаря, че за историята на Калина и Лъчко се е вдъхновила от своите лични преживявания от село и коледните празници прекарани там.

„Читателите се вълнуваха: Кой е измислил заглавието на книгата? Как са избрали точно това заглавие? На кого е посветена книгата? Променят ли се традициите и празниците? Калина ще запее ли с коледарската група? Как е избрала имената на героите и каква е силата на техните имена?”, споделя библиотекарката Соня Първанова.

Следват множество въпроси, свързани с двете гостенки: от училищни спомени до мечти за бъдещи творчески ангажименти.

„Един от най-интересните и вълнуващи моменти за децата бе, когато получаваха автограф от писателката и илюстраторката.
Ние от своя страна подарихме на Елена Павлова и Гергана Грънчарова по една „вкусна” мартеница и много приятни емоции и усмивки от всяко  дете.“, допълва тя.

Читателката Николая Гаврилова също споделя своите впечатления:

„На мен ми беше много интересно, защото до сега не съм се срещала с писателка или с илюстраторка. Беше ми интересно да чуя отговорите им на въпросите и като цяло беше забавно!”

След срещата библиотеката се превръща в истинско свърталище на хали и таласъми, където рожденничката Мария Котева продължава да чества своя рожден ден с целия читателски клуб „Приказен свят”.

 

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.