Томте Туметот

Томте Туметот е любимата коледна книжка на децата от Германия и скандинавските страни.

Написана е от Астрид Линдгрен, която ползва сюжета на шведския поет Виктор Ридберг. Преводачката Мая Дългъчева е предала в стихове топлотата на текста, написан от Линдгрен.

"Това е приказка зи приспиване, която децата ще искат отново и отново."

The New Yorker

Кратка информация за автора:

Астрид Линдгрен е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907 г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета. Израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто дете в семейството. Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със семейството ѝ: бащата Самуел Аугуст Ериксон, майката Хана, по-големия брат Густав и малките сестри Стина и Ингрид.

Тя е световноизвестна шведска детска писателка и творбите и са преведени на близо 70 езика (от арабски до зулу) и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната й героиня, "Пипи Дългото чорапче", e публикувана в Швеция през 1945 г. Впоследствие се издават и романите за Пипи -,,Пипи се качва на борда", ,,Пипи в южните морета", и ,,Пипи след коледното тържество".

Астрид Линдгрен е известна и с подкрепата за правата на детето и животните, както и със съпротивата срещу телесните наказания за деца. След смъртта ѝ на 28 януари 2002 г. шведското правителство учредява Мемориалната награда "Астрид Линдгрен". Наградата, която се присъжда, е 5 милиона шведски крони.

Кратка информация за преводача:

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 г. в Стара Загора. Завършила е ПУ "Паисий Хилендарски". Пише стихове и детски приказки, пиеси, песни. За деца е публикувала книгите "Слон и чадър" (1999), поредицата с приказки "Лудориите на Маги" (2003-2004), приказките "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди" и "Как се лекува лъвски страх без пердах" (2007), "Пъстри приказалки", "Коледните чудеса" (2008), "Приказки от Оная гора" (2012), "Разкажи ми в рими" (2015). По нейни текстове са създадени над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен.

Носител е на наградата "Златен век" на Министерство на културата (2006), Националната награда "Константин Константинов" в категория "Автор" (2009), Наградата на СБП за детска литература (2009).

Още книги от този автор:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.