Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки

Корица: Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки
Издания:мека корица
Страници: 314

 

В „Смели и различни“ ще прочетете за:

  • принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа;
  • българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни;
  • околосветски пътешественички и феноменални спортистки;
  • първите модни дизайнерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.

Историите може да ви заприличат на приказки, но са се случили наистина.

Случили са се, защото 50 българки от различни времена са се осмелили да отстояват себе си.

Всеки раздел в книгата завършва с интерактивна част с интересни и забавни игри и тестове. Там насърчаваме читателите да търсят допълнителна информация; да мислят и да проявяват креативност; да усетят духа на отминали времена и на професии, които спокойно могат да практикуват и днес. Целта е децата да добият самочувствие, да повярват в талантите си, да открият какво наистина им харесва и какво - не.

Кратка информация за автора:

Историите на жените с големи сърца и непоколебими мечти разказва Деси Нико. В амплоато си на писател и режисьор тя има име на смел и провокативен творец, който не се страхува от разговора за важните културни и социални теми.

Читателите я познават като автор на романа „Алиса и петък вечер“, отличен с Националната награда за дебютна литература през 2017 г., както и на статиите ѝ, публикувани в различни онлайн медии. Като режисьор си поставя цел да прави филмови адаптации по литературни произведения и първата такава вече е „Внукът на човекоядката“ по едноименния разказ на Йорданка Белева. Филмът спечели високата оценка на българското жури и лети стремително към международните кино фестивали.

В книгата „Смели и различни“ най-малките читатели и техните родители ще се запознаят не само с изкусния разказвач, но и с майката, която умее да пише и чете приказки по възможно най-добрия начин: с вълшебно фенерче, което огрява добродетелите и ценностите на смелите героини.

Информация за научния редактор на „Смели и различни“:

Катя Зографова е не само литературна историчка, но и биографка на забележителни българки, документалистка, есеистка и поетеса.

Автор е на 16 книги, сред които „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни“, „Елисавета Багряна. Играещата със стихиите“, „Знаменити. Забравени. Забранени“ и „Хроники на Вазовия род“. Изследванията ѝ са съсредоточени върху периода на 20-те – 40-те години на ХХ век, а сред темите, които я занимават, са диалогът на българската и европейските литератури; постиженията на многоликата българка в културата, обществения и социалния живот; възкресяването на забравени и политически репресирани автори.

Катя е автор и на повече от 600 публикации в печатните медии. Също така участва като разказвач и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Димчо Дебелянов, Фани Попова-Мутафова. Нейни текстове са превеждани на английски, френски, руски, испански, гръцки. Била е главен уредник в Националния литературен музей от 1989 г. и директор на музея в периода 2010 – 2016 г. Понастоящем отново е уредник на музея „Н. Вапцаров“ – София.

Носителка е на наградите „Блага Димитрова“, „Нешо Бончев“, Златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност. 

Кратка информация за илюстратора: 

Петя Димитрова – Leupep е завършила Национална художествена академия в София. Има бакалавърска степен по „Графика“, като и магистратура: „Илюстрация – книга и печатна график“. Била е и част от екипа на WikiEye по проект Zoomikonpress/MagicTouchBooks, където илюстрира електронни книги.

Като фрийланс творец си партнира с няколко български издателства, а през 2020 г. започва работа върху книгата „Смели и различни“. Определя проекта като предизвикателство в стил, който много харесва най-вече заради съвременната и модерна плоска илюстрация.

Там, където думите не стигат, Behance предлага цели визуални светове. Профила на Петя Димитрова в платформата можете да разгледате на този линк: https://www.behance.net/PepDimitrova.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.