Прислужницата на мама Муминка (комикс)

Book Cover: Прислужницата на мама Муминка (комикс)
Part of the черно-бели комикси на Туве Янсон series:
  • Прислужницата на мама Муминка (комикс)
Editions:мека подвързия (Bulgarian)

Филифьонката - образцова домакиня и майка - е новата съседка на мумините. Шокирана от състоянието на дома на своите съседи, тя ги засрамва толкова много, че те си наемат домашна помощница. Още с пристигането на Мисата става ясно, че тя се нуждае от разведряване. Филифьонката мистериозно изчезва, а в отсъствието x мумините се залавят да учат Мисата как да се радва на живота.

„Прислужницата на мама Муминка” ще ни напомни колко са важни простичките удоволствия.

Кратка информация за автора:

Туве Янсон (1914–2001) е създателката на славната Муминска долина с цялото й население от муминтроли, мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и други чудесни същества. Зачената в Париж и родена в семейството на скулптор и художничка от говорещото шведски малцинство във Финландия, по-голяма сестра на братя, които стават изтъкнат фотограф и литератор, тя още приживе добива статут на национално съкровище: осемдесетият юбилей е честван в страната й със серия от културни събития през цялата 1994 година.

Кратка информация за преводача:

Анелия Петрунова е дългогодишен преводач на творбите на Туве Янсон. Тя завършва скандинавистика и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Няколко години преподава шведски език в университета, после работи като преводач от 2001 г., а с превод на художествена литература се занимава от 2007 г.