През границата

Корица: През границата
Издания:мека корица (английски)

 

Есента на 1942 г. четири деца бягат от нацистите. Целта им е Швеция.

Сара и Даниел са евреи, застрашени от депортиране. Двамата се укриват в мазето на семейството на Ото и Герда, но за беда полицията попада на следите им и родителите на Ото и Герда, които помагат на норвежката съпротива през най-тежката зима от Втората световна война, са арестувани.

Децата обаче решават да помогнат на новите си приятели и четиримата се впускат в бягство на живот и смърт. За радост, по пътя си срещат помощници: възрастна жена, трафикант на хора през границата и собствения си братовчед Пер. На кого обаче могат да имат доверие?

Един вълнуващ, вдъхновен от исторически събития разказ за смелост, доверие, приятелство и страх от смъртта.

Базираният на книгата филм от 2020 г. печели редица международни награди.

Кратка информация за автора: 

Мая Люнде е писател и сценарист, един от най-успешните автори на Норвегия на международната литературна сцена. Написала е десетки романи за деца и възрастни, сред които „Историята на пчелите“, спечелил наградата „Букхандлерприсен“ през 2015 г. Това е най-продаваната книга в който и да е жанр в Германия през 2017 г.

Детската ѝ коледна книга „Снежната сестра“ е един от най-големите литературни успехи в Норвегия от десетилетия и веднага е продадена на издателства по целия свят. Досега книгите ѝ са преведени на 40 езика и са продадени в над 2,5 милиона копия.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.