Пекарна „Захар и канела”. Нови приятели

Корица: Пекарна „Захар и канела”. Нови приятели
Част от Пекарна "Захар и канела" поредица:
  • Пекарна „Захар и канела”. Нови приятели
Издания:мека корица (английски)
Страници: 176

По какво си приличат хората и кексчетата? На пръв поглед по нищо. Но Хана, 10-годишната главна героиня от „Пекарна „Захар и канела”, е на друго мнение. Тя обича не само да пече сладки и солени вкусотии от тесто и да измисля свои собствени рецепти, но и да оприличава хората, които среща, я на мъфин, я на торта, я на хляб. Защо го прави ли? Защото според нея има много общи неща между печивата и хората. Някои са като ярки розови целувки – нежни и привличащи погледа, други са като горещи великденски кифлички – уж нищо особено, но с пламенен характер и упорит нрав, трети са като смачкана пандишпанова торта – вкусни съставки, но все нещо не им е наред…

Хана е на седмото небе от радост, когато майка й решава да отвори собствена пекарна, въпреки че това означава да се преместят в нов град и тя да смени училището си по средата на учебната година. Разбира се, не липсват и притеснения – дали ще успее да си намери приятели, дали пекарната ще има достатъчно клиенти и какво ще прави, ако не хареса новото училище. Но човек трябва да следва мечтите си и да не се бои да бъде себе си, убедена е тя. Затова с готовност помага на майка си в пекарната и точно там среща новите си приятели и научава нови неща за себе си.

Нови приятели

Утре е Големият ден! Мама отваря пекарна - „Захар и канела”!

Скоро пред нея ще се извият дълги опашки от клиенти, влюбени в сладкишите и хлябовете на мама. Сигурна съм, че точно така ще стане! Не може да е иначе, защото отварянето на пекарна е като правенето на кекс. Сложихме всички необходими съставки, разбъркахме ги добре и пъхнахме кекса във фурната. Сега се надяваме да бухне и да се изпече добре…

"Да пиша за пекарна „Захар и канела” беше изключително забавно за мен", споделя британската писателка Линда Чапмън. Трябваше да науча страшно много неща за печивата и да направя сериозни предварителни проучвания (включително да изям тонове сладкиши :)). Но най-голямото ми удоволствие беше да наблюдавам Хана от близо – да пиша за живота й, за семейството й, за приятелите й, за нейните успехи и провали. Тя е отдадена и целенасочена, заедно с това е готова да помогне на всеки. Ако харесвате книгите за приятелството и семейството, надявам се, че с удоволствие ще четете и поредицата за ароматния и вкусен свят на Хана.

Има и още нещо, което придава чар на четирите книги от поредицата – топлата семейна атмосфера в малкото английско градче оживява чрез семплия, но изключително точен и изразителен език на Линда Чапмън. Тя сякаш успява да види света през очите на своите малки герои. Да усети и да преживее заедно с тях мечтите им, притесненията им, надеждите им и да разкаже за всичко това с лекота и усмивка.

Кратка информация за автора:

Линда Чапмън е британска детска писателка. Родена е през 1969 г. в Ливърпул. Преди да се отдаде изцяло на писането, тя е работила различни неща – учител, треньор на кучета, книжар… Но голямата й страст, освен писането, са конете. От малка язди и неслучайно в книгите й често присъстват коне и понита.

До момента има издадени над 200 заглавия, като част от тях са под други имена. Личното й мото е: „Направи го, защо не!”. Живее със съпруга си и трите си деца в стара провинциална къща с куличка и когато има свободно време, язди.

Кратка информация за илюстратора:

Кейт Хиндли е детски автор и илюстратор. Живее и работи в Бирмингам.

Откъс:

https://issuu.com/biserche_valshebno/docs/2728

Още книги от тази поредица:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.