Ножицата

Корица: Ножицата
Издания:твърда корица

 

Преди много време, в пределите на Османската империя, живеел българинът Хубан. Хубан бил войнук от род на войнуци и един ден донесъл в родния си град Севлиево стоманена ножица.

Как е попаднала тя у него? Дали я е купил от пътуващ търговец, или я е донесъл, когато е бил на военна служба? Никой не знае отговорите на тези въпроси, но историята на „Ножицата“ започнала оттам. А само какво я очаквало занапред…

С вековете „Ножицата“ придобила умението да изрязва пътеки във времето. Пътеки, които се извиват и заплитат, завързват и разделят, стигат чак до наши дни и ни приютяват в гънките на световната история. През годините тя се предавала от поколение на поколение, попаднала в ръцете на учители и духовници, служила на художници, общественици и революционери.

„Ножицата“ станала свидетел на славни времена и мигове на щастие, но и на предателства, раздори и позор.  А най-накрая се озовала на бюрото на писателка, която решила да я вгради в основите на необикновен разказ.

Кратка информация за автора:

Юлия Спиридонова е родена на 30 октомври 1972 г. Тя е сценарист и автор на детски и юношески книги, номинирана седем поредни пъти за най-престижната награда за детска литература в света – „Мемориалната награда Астрид Линдгрен“.

Зад гърба си писателката има повече от 10 книги, литературни награди и многобройни почитатели у нас. Книгата ѝ „Тина и половина“ се превръща в безапелационен бестселър, а през 2011 г. проучване на сайта Аз чета показва, че книгите на Юлка са най-търсени от децата в библиотеките.

Сред наградите на Юлия Спиридонова се нареждат престижни отличия като Националната награда „Петко Р. Славейков“ за принос в детската литература, Националната награда „Константин Константинов“ за автор на 2010 година, Награда "Бисерче вълшебно" (категория "Откриватели" 2016 г.), Националната литературна награда „Перото“ и много други.

Кратка информация за илюстратора:

Дамян Дамянов е роден на 5 април 1982 г. Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 3000 реализирани корици), плакатът, илюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн.

Дамян е автор на редица филателни издания в периода 2004-2014 г. Има редица публикации по проблемите на плаката и графичния дизайн в сп. Prographica. Има множество самостоятелни изложби, както и участия в One Design Week – Пловдив, на биеналето на хумора и сатирата – Габрово.

През 2017 г. Дамянов става носител на Национална награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“. През 2021 г. става носител на награда „Христо Г. Данов“ в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ за „Метаморфозата“ от Франц Кафка и „Приказки на пишещата машина“ от Джани Родари.

Откъс:

Ножицата_-min

Още книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.