Мечтатели

Корица: Мечтатели
Издания:мека корица
Страници: 48

 

„Мечтатели“ е весела, забавна, поучителна, изящна книга със стихотворения и гатанки за деца на поетесата Албена Фурнаджиева.

След „Немирници“ и „Рисувам обич“, тя отново се потапя в чудния свят на децата, за да им разкаже в стихове колко вълнуващ е животът, когато си малък.

Тук ухаят „Кифличките на мама“, детето се радва на дъжда, весели се чрез „Цирковото изкуство“, разхожда се в „Пикник”, празнува „Рожден ден” и е „Именик”, наслаждава се на „Реката” и „Море”, сънува звездното небе. А фантазиите и мечтите го отвеждат в други светове.

Освен забавните мигове, обаче, децата трябва да знаят и кое е „Здравословно“ и най-важното „Книги да четем“. Накрая на книгата са включени и малко гатанки за умници.

Ярките, свежи и изразителни илюстрации на Искра Евтимова обогатяват съдържанието и привличат малките читатели.
А редактор на стиховете е талантливият поет Атанас Капралов. Така стихосбирката „Мечтатели“ се превръща в книга, издържана и с поетичните си послания, и с художественото си оформление. Приятно четиво за малки, по-големи и дори най-големи.

Кратка информация за автора:

Албена Фурнаджиева е родена в Пловдив. Завършва руска филология и право, член е на Съюза на българските писатели.

„Мечтатели“ е нейната втора детска стихосбирка, след сборника със стихове „Немирници“ (2010 г.), с който е номинирана за награда „Пловдив“ в раздел „Изкуство за деца“, и четвъртата й поетична книга, след стихосбирките „Пясъчни рози“ (1996 г.) и „Рисувам обич“ (2015 г.).

През 2019 г. Албена е отличена с Трета награда на Националния литературен конкурс „В полите на Витоша“.

Кратка информация за илюстратора:

Искра Евтимова завършва Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, София, специалност скулптура и защитава дипломна работа, състояща се от 20 пластики. От 2006 до 2010 г. учи и завършва с отличие Националната  художествена академия, специалност "Стенопис", в курса на художника проф. Тома Върбанов. През 2010 г. защитава дипломна работа в НХА – стенопис "Морско дъно", предназначен за детски кът в бизнес сграда в Ню Йорк.

Работи като преподавател в Национална гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“. Работи и твори в сферата на монументалните изкуства, занимава се с интериорна и екстериорна стенопис и декорация. Изпълнител и автор е на множество стенописи из страната. Член е на СБХ.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.