Къде отива боклукът?

Корица: Къде отива боклукът?
Издания:твърда корица
Страници: 72

 

Запитвали ли сте се къде отива отпадъкът, който изхвърляме в контейнера?

Знаете ли, че:

  • в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции;
  • до 2050 г. ще има повече боклук в моретата и океаните, отколкото риба;
  • първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила.

Джес Френч, природозащитничка и ветеринар, разказва за тези тревожни факти и как можем да се справим с тях.

Как домът ни да бъде помощник в опазването на планетата? Как да измайсторим полезни вещи от разнообразни вехтории? С какво да заместим пластмасовите предмети в ежедневието си? Какви организации, инициативи и кампании помагат на околната среда и как можем да участваме в тях?

Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета“ показва, че не е задължително да сме пораснали възрастни, за да станем герои, които спасяват планетата. Дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.

Кратка информация за автора:

Едно от любимите занимания на Джес Френч като дете било да претърсва плажа за захвърлени от морето съкровища. Живеела по крайбрежието и оглеждала с часове пясъка за морски създания и фосили. Откривала най-различни находки, но за съжаление, се натъквала и на много боклук – от балони до седалки за тоалетни чинии.

Днес авторката на детската книга „Къде отива боклукът?“ е природозащитник и ветеринар и се сблъсква лице в лице с ужасното въздействие на боклуците ни върху дивата природа и не само

Кратка информация за илюстраторите:

Рейчъл Хънт представя себе си като лондонски илюстратор и архитект. Влиянието на опита ѝ в архитектурата може да се види ясно нейната работа, независимо дали обектът е изградена структура, животно или човешка форма. Удебелените геометрични линии се стремят да съкратят обекта до същността му. Използването на минимална цветова палитра подчертава простотата на формите.

Визитката на Сяо Лин я обрисува като ентусиазиран имиджмейкър със страст към изкуството и дизайна, креативен ум с мотивирано отношение, изследовател с широк интерес към живота, природата, пътуванията, музиката, фотографията и спорта. Твори предимно в Ню Йорк и Лондон.

Бетина Стовне e от Норвегия и работи като графичен дизайнер в Лондон.

Кратка информация за преводача:

Габриела Кожухарова e завършила „Книгоиздаване“ в Софийски университет. Работи като редакторка, преводачка и рецензентка на свободна практика.

До 2019 г. е била главна редакторка на сайта „Аз чета“, където продължава да пише ревюта за (предимно) хубави книги. Когато не чете и пише (по работа или за удоволствие), се разтоварва с грим, гледане на аниме и активно чревоугодничество.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.