Фауст, преразказан за деца

Корица: Фауст, преразказан за деца
Издания:твърда корица (английски)
Страници: 36

"Главното произведение на немската класическа литература внезапно се появи в одеждите на блестяща приказка."

-- "Дойчландфунк"

Дяволът Мефисто прави залог с Бога, че ще успее да спечели душата на Фауст. Фауст не е впечатлен от Мефистовите сили на убеждаване, докато не среща Гретхен. Благодарение на любовта си към нея, в крайна сметка му се удава да се откъсне от Дявола. А Гретхен така пламенно моли Господ да спаси Фауст от Сатаната, че накрая и ученият доктор отива на небето, очакван с радост от любимата си. Така двамата се събират завинаги. Мефистофел остава сам и губи облога.

„Фауст“ е най-известното произведение на немския гений Йохан Волфганг фон Гьоте. За да бъде достъпно за по-младата аудитория, то е преразказано за деца от Барбара Киндерман. Излиза на български език в луксозно издание, с великолепните илюстрации на Клаус Ензикат.

Оригиналните цитати от „Фауст“ са от осемтомното издание „Избрани творби на Йохан Волфганг Гьоте“ на издателство „Народна култура“ от 1980 г. Преводът е на Кръстьо Станишев. 

Кратка информация за авторите:

Йохан Волфганг фон Гьоте (1749–1832) се счита за най-великия поет на Германия и за най-важния представител на европейския неокласицизъм и романтизъм в края на XVIII и началото на XIX век. Най-значителната му творба е „Фауст“, която му отнема 60 години от живота, за да я завърши. Той умира от пневмония през 1832 г., но през целия си живот Гьоте е бил смятан за гений.

Д-р Барбара Киндерман е родена през 1955 г. в Цюрих, следва германистика, философия и езици в Женева, Дъблин, Флоренция и Гьотинген. Работи като редакторка, през 1993 г. издава третия том от приказките на Братя Грим. През 1994 г. основава издателството Kindermann Verlag, посветено на срещата между децата и класическите произведения по достъпен за новото поколение начин.

Кратка информация за илюстратора:

Клаус Ензикат, роден през 1937 г., един от най-добрите илюстратори на нашето време. Получил е много награди, а през 1996 г. е отличен за цялостното си творчество с медала „Ханс Кристиан Андерсен“ – най-престижната международна награда за книги за деца и юноши.

В периода 1995–2002 г. Ензикат е професор по рисуване във Висшето училище по дизайн в Хамбург.

Откъс:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.