Атлас на застрашените видове

Корица: Атлас на застрашените видове
Издания:мека корица (английски)

 

Атласът на Радек Мали ще те срещне с красивите животински видове, които утре може да са в историята

Светът, в който живеем, се променя с невероятна скорост. Само за един век населението на планетата е скочило почти четири пъти, а постиженията на човешката цивилизация са навсякъде около нас. Животът ни никога не е бил толкова сигурен, удобен и бърз, но цената на прогреса не се плаща само от хората, а и от природата. Чешкият писател и популяризатор на науката Радек Мали си е поставил за цел да ни припомни за това, създавайки „Атлас на застрашените видове“.

В тази кратка, но изчерпателна книга авторът обяснява защо бързото нарастване на населението (почти четири пъти по-многобройно за последните 100 години) може да се превърне в заплаха за флората и фауната; защо биологичният баланс на животинските видове и техните местообитания е сериозно нарушен, а растителните и животински видове изчезват с такава скорост, че явлението се наблюдава моментално в хода на нашата геоложка епоха.

Пътешествайки из страниците на „Атлас на застрашените видове“ ще се запознаете с 41 животински вида, чиято дива популация е толкова намаляла, че има опасност да изчезнат в следващите години. Някои от героите живеят на Земята от времето на динозаврите и са преживели множество катаклизми и климатични промени. Някои от тях познавате от рисунки, филми, анимации и разкази. За други ще чуете за първи път. Общото между императорския кълвач, коралите, голямата панда и планинската горила с какапото и списковия ара е, че всички те зависят от човешките действия.

Историята им е разказана достъпно и интересно, а илюстрациите на Павел и Павла Дворски ще пленят сърцата на малки и големи.

Кратка информация за автора:

Радек Мали е чешки писател, поет, преводач и университетски преподaвател, който популяризира науката сред децата. Освен „Атлас на застрашените видове“, той е автор и на неиздаваната на български език „Атлас на изчезналите видове“ и други книги, които са постигнали международен успех.

Кратка информация за илюстраторите:

Павла Дворска и Павел Дворски са чешки илюстратори, чиито творби оживяват в истории за малки и големи.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.