„Бисерче вълшебно“ на гости в Пловдив

СОУ "Черноризец Храбър", ПловдивВоден от желанието си да не провежда своите срещи с млади читатели само на територията на столицата, екипът на „Бисерче вълшебно“ с радост прие поканата да се срещне с малчугани в инициативата „Младият Пловдив чете“. Така Лора Филипова и Вал Стоева се озоваха в Пловдив, за да открият нови активни читатели и да им разкажат за четвъртото издание на наградата.

СОУ "Черноризец Храбър", ПловдивПървата среща се проведе с деца от СОУ „Черноризец Храбър“. Като истински любители на книгите, те изслушаха с интерес разказа на Вал Стоева за наградата и нейните цели. Почти всички присъстващи изразиха мнение по въпроса защо само децата от 6 до 15 години имат право да гласуват, като най-често срещаните предположения включваха по-богатото въображение на децата, по-доброто разбиране на детската литература, умението да четат. Не бяха малко и онези, които се сетиха за истинската причина – детските книги са написани тъкмо за децата, а не за възрастните.

СОУ "Черноризец Храбър", Пловдив - Вал СтоеваСОУ "Черноризец Храбър", Пловдив - Вал СтоеваСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", Пловдив

Докато разглеждаха номинираните заглавия, показани от организаторите, децата научиха от Лора Филипова за посланическата кампания „Активните бисерчета“. Те разбраха, че истинските лидери на мнение сред подрастващите са именно връстниците им. Лора предложи на вниманието на публиката няколко идеи за посланическа активност и завърши с думите: „Вие знаете най-добре как да покажете на приятелите си, че четенето е забавно. Бъдете активни бисерчета и ни изненадайте – ние с удоволствие ще следим какви идеи са ви хрумнали!“

СОУ "Черноризец Храбър", Пловдив - Лора ФилиповаСОУ "Черноризец Храбър", Пловдив СОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", ПловдивСОУ "Черноризец Храбър", Пловдив - Вал Стоева

Втората среща се проведе в Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“. В нея екипът на фондация „Детски книги“ имаше задача да разкаже по-подробно как се прави вестник – една от идеите, развити по-подробно в рамките на кампанията „Активните бисерчета“. Ето и листовката, раздадена на пловдивските деца, която можете да си изтеглите (натиснете върху снимката за .pdf файл, 7 MB):

Направи си сам...вестник

Сред посетителите в Детски отдел имаше и читатели от с. Труд. След срещата те се отправиха към студиото на БНТ в Пловдив, за да говорят за „Бисерче вълшебно“. Разговорът в тях ще откриете след 53-та минута във видеото.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.