Определи любимата книга на България за 2015

Моята любима книга 2015Българските читатели от 6 до 15 години могат да гласуват за любимата си детска книга за 2015 година в наградата „Бисерче вълшебно“, а читателите над 16-годишна възраст вече могат да се включат националния конкурс „Моята любима книга – 2015”.  

На сайта www.vsichkozaknigite.bg всеки над определената възраст може да даде гласа си за новите заглавия, издадени през 2015 г., които са го впечатлили най-много. Книгите победители ще бъдат определени от читателите чрез онлайн гласуване.

Конкурсът, организиран от Сдружение „Всичко за книгите”, се провежда за първи път и ще протече на два етапа. Първият ще се състои от 29.02.2016 г. до 08.04.2016 г. и ще даде възможност на читателите да подкрепят своите любими книги в шест категории: „Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“. Вторият етап ще се проведе от 11.04.2016 г. до 17.04.2016 г. и в него 18-те финалисти – по 3 книги от всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г.

„Очакват ни интересни и вълнуващи седмици“, казват организаторите. „Ще бъде любопитно да разберем какво обичат да четат най-много българските читатели – кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели.“

Целта на организаторите на конкурса е да обърнат внимание на актуалните книги, да дадат възможност на читателите да определят своите фаворити в различните жанрове и да създадат активен диалог за съвременната литература и за определящите литературни тенденции.

„Българските издатели подбраха близо 300 от най-добрите заглавия от своите листи и с този първоначален списък започва конкурсът. Оттук нататък думата имат читателите – те също могат да добавят своите предложения, стига да отговарят на условията на конкурса.“

След края на надпреварата ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ваучер за книги на стойност 200 лв. и поощрителни награди.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книга-2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Oсновен медиен партньор е БНТ, а медийни партньори: Actualno.com, AzCheta.com, Stand.bg, и Chetecut.com.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.