Весел, гъделичкащ смях. Част първа

Весел, гъделичкащ смях. Част първаЗаглавие: „Весел, гъделичкащ смях. Част първа“

Автор: Маргарит Минков

Илюстратор: Люба Халева

Издателство: „Жанет-45“

Кратка анотация за книгата: Удоволствие, радост и светлина ни заливат от приказките на Маргарит Минков. Това е съвременна литература, написана на разбираем език, с уважение към детската душевност. Веселите истории са изпълнени с игрословици, шеги и закачки и в тях участват Следобедният сън, котешката сянка Прескочиполянка, Случайният шаран, Кокошката, която снесла шарен бонбон, Облачното човече, Колекционерът на усмивки, куклата Повече Не Мога и шареното цвете Добро Настроение, Лъжеиграчът, Такивамити Работи, Кучето Което Свиреше На Акордеон, китове, котарачета, кенгура, чайки, вятърът и Невидимото човече и Мишката, на която й дошла една мишъл.

Маргарит Минков беше драматург и поет и в приказките му има много поезия. Те са забава и наслада, с дискретно внушен морал– каквито трябва да бъдат истинските приказки. А след като се забавляваме с вълшебните му истории, можем спокойно да ги подредим до приказките на Доналд Бисет и Ръдиард Киплинг.

Кратка информация за автора: Маргарит Минков (11 май 1947 – 1997 г.) е родом от Плевен. От 1970 г. сътрудничи на Детската редакция на БНТ, сътворявайки приказки за „Лека нощ, деца“. Сред тях са „Приказки с шапки“, „Две ръчички – десет пръста“, „Приказки за разказване“. Пише много пиеси, филмови новели и мюзикъли. Печели конкурса за оригинална авторска приказка „Ханс Кристиан Андерсен“, организиран сред българските писатели от БНТ. Приказките му са популярни сред децата, а екранизациите им в по-ново време са излъчени от европейски телевизии. Като драматург Маргарит Минков оставя зад гърба си осемнадесет пиеси, играни в театрите в цялата страна. 

Кратка информация за илюстратора: Люба Халева завършва Националната художествена академия (2002) в специалност „Плакат и визуални комуникации“. Работи в сферата на съвременното изкуство и графичния дизайн. Има участия в Sofia Design Week, в групова изложба BOUNDLESS Amsterdam и в Триеналето на плаката в Търнава, Словакия, както и опит в областта на театралния афиш (Народен театър „Иван Вазов“ и Театрална работилница „Сфумато“). Първа награда в конкурса на Venus Febriculosa за корицата на „Лолита“ от Владимир Набоков (2010).

Още от книгата:

vote 2016 button-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.