Рая и синигерчето

 Рая и синигерчето

Книгата е събрала 5 гласа в категория „Откриватели“.

Заглавие: „Рая и синигерчето“

Автор: Дита Маркова

Илюстратор: Ралица Димитрова

Издателство: „Унискорп“

Кратка анотация за книгатаПриказки като пъстри дрешки, с които децата уверено навлизат в чудния свят на Цветария…

Дита Маркова е от съвременните писатели, които пишат увлекателно и достъпно за днешните хлапета. Наред с традициите на българския приказен фолклор, тя вплита съвременни сюжети и с много въображение извайва чудесни образи на цветя, растения, животни, природни явления и годишните времена, на които придава човешки качества.

Книжката е подходяща както за по-големички деца, които умеят да четат, така и за по-малки, за които картинките ще са водещият приказен език. Пъстрите илюстрации ще ги въведат в образния свят на цветята и тяхната грижовна стопанка; на птиците, всяка със своя причудлив характер; на слънцето, вятъра и дъжда, които са извор на топлина и вода, така необходими за съществуването на прекрасната ни планета Земя.

Приказно разработената тема за екологията и отношението на децата към природата прави съвременните истории на Дита Маркова много подходящи за предучилищно обучение.

Кратка информация за автора: Дита Маркова е родена в Благоевград. От 10-годишна възраст започва да пише разказчета за в. ”Септемврийче”. Като гимназистка става сътрудник на в. „Пиринско дело”. На 17 г. е студентка по българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По време на следването си е сътрудник на всички детски литературни издания: в. ”Септемврийче”, списанията „Другарче”, ”Дружинка” и „Пламъче”. Превежда и от руски детски списания.

Дълги години е редактор в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Въз основа на проучвания из старите български архиви пише публикации за деца, посветени на бележити личности и събития от българската история. През всичките си години сътрудничи в над 20 български централни вестници и списания, насочени към българското семейство и децата.

Дита Маркова издава книжките с приказки за деца „Куклите на Ина” и „Рая и синигерчето”. Скоро предстои да излезе от печат приказката „Как Жани намери приятели” в 5 епизода, както и детската стихосбирка „Шарено писмо”. Децата и  техния свят присъстват дори в стиховете Хайку на авторката. Толкова много обича децата, че с връхчето на най-тънкото перце дълбае красиви думи и интересни истории от необятния им свят и мислено ги пита ”Дали  ще ги харесате?”.

Кратка информация за илюстратора: Ралица Димитрова е завършила специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи като графичен дизайнер в различни области, в момента е арт директор на българското издание на известно италианско списание за интериорен дизайн и архитектура

Още от книгата:

 

 

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.