Къде растат парите?

Къде растат парите?

Книгата е събрала 57 гласа в категория „Мечтатели“.

Заглавие: „Къде растат парите?“ *

Автор: Дениса Прошкова

Преводач: Мая Христова

Издателство: NN България

Кратка анотация за книгата: Книгата на чешката авторка Дениса Прошкова „Къде растат парите?“ се появи в превод на български език в края на 2014 г. В настоящия момент на нашия книжен пазар липсва издание, посветено на финансовото образование и възпитание на децата в предучилищна възраст и началните класове. Техните родители рано или късно са изправени пред предизвикателството да търсят отговори на напълно основателни според децата им въпроси от рода на: „Защо отказвате да ми купувате всичко, което аз си пожелая?“, „За какво родителите получават заплата?“, „На мен днес не ми се ходи на училище, защо не мога да остана вкъщи като малкото ми братче?“, “Какво означават думите наем, дълг, лихва и каква е разликата между даването назаем и подаряването?“

Книжката въвежда малките читатели в света на финансите чрез случки от живота на второкласника Адам и по-малката му сестра Аделка, както и чрез приказки за семействата на домашни и горски животни. След като децата, с помощта на родителите си, се запознаят с тази книжка, те би трябвало да намерят връзката между ходенето на работа и получаването на пари, както и да разберат значението на основни финансови термини. Малчуганите също така ще научат защо не трябва да завиждаме на по-богатите от нас и че най-важните неща в живота: здраве, умни деца, любов и приятели, не могат да се купят дори и с много пари.

Тридесетте илюстрации на авторката, които децата могат да оцветят за отмора, правят забавна срещата с финансовите термини и със сигурност ще им помогнат още по-добре да овладеят основните умения за боравене с парите.

Кратка информация за автора: Дениса Прошкова се отнася към парите като човек, който вече знае, че с тях не може да се купи щастие, но със сигурност – спокойствие и известна свобода. Животът я е научил, че напразната алчност руши характера повече от самите пари.

Авторката завършва Висшето художествено-индустриално училище в Прага със специалност „Графика и илюстрация на книги“ при професор Иржи Шаламоун. Още в студентските си години се изявява като журналист, писател и илюстратор. Пише и илюстрира оригинални детски книги, като например “Вълшебният свят на растенията” и “Вълшебният свят на дома”. Пише и книги за възрастни – “Вкусопис” в съавторство с Итка Ракосникова, сборника разкази “Не го приемайте лично”, изследването “Щастие, нещастие, любов, приемно родителство”, криминалния роман “От Бабински до Каинек”.

Обича семейството си, пътешествията, историята, коледните сладкиши, маслените картини на галицийския аптекар Тивадар Чонтвари, любознателните деца и град Лисабон.

Кратка информация за преводача: Мая Христова завършва Славянска филология със специалност „Чешки език и литература“ в СУ „Климент Охридски“, след което специализира в Карловия университет в Прага. Непосредствено след завършване на висшето си образование превежда от чешки и словашки език предимно техническа литература за Селскостопанска академия и за тогавашния ЦИНТИ (Център за научно-техническа и икономическа информация). От 9 години работи като асистент на Управителя на NN Животозастраховане и Пенсионно осигуряване. Владее чешки, руски и английски език.

Отношението й към парите не винаги е разумно, но животът я е научил, че най-важен за човек е балансът и умението му да се радва на малките ежедневни неща. Да е щастлив, когато сутрин отива на работа, а вечер с радост и удоволствие да се прибира у дома. Никога не се отказва от възможността да съпреживее с тримата си внуци пътешествия, участия в игрите им, както и да търси отговори на изненадващо зрели за възрастта им въпроси.

Още от книгата:

–-

* Книгата „Къде растат парите?“ на Дениса Прошкова не е предвидена за продажба и не може да бъде закупена от книжарниците. 30 броя от книжката ще бъдат предоставени на големите библиотеки в страната, партньори на награда „Бисерче вълшебно“ 2015, за да могат читателите да се запознаят с нея.

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.