Илюстраторите отговарят: Спас Спасов

Моля, представете се на нашето младо жури (5-16 г.) с няколко изречения:

Казвам се Спас Спасов. От малък мечтаех да стана художник, и ето тази моя детска мечта е моя професия почти двадесет години. Времето минава неусетно, порастваме, остаряваме, но книжките и илюстрациите остават във времето да подаряват знания и усмивки на децата. Затова съм щастлив, ако мога с рисунките си да ви направя радостни, да достигна до вас и запаля желанието ви да разказвате, да споделяте, да рисувате и творите!

Към тях ще добавим отговорите на следните въпроси:

Шоколад или сладолед? Сладолед.

Любим цвят? Червен.

Любим предмет в училище? Рисуване.

Ако можех да се срещна с герой от детските книги, искам да се запозная с… Маугли.

Илюстрирам детски книги, защото… с илюстрациите си мога да отведа децата в приказни и вълшебни светове, вдъхновявам ги да мечтаят и развиват въображението си, да не спират да се усмихват, да бъдат любознателни и добри.

Идеите ми хрумват… навсякъде и по всяко време, дори и насън.

Работата с автора е… истинско удоволствие за мен. Авторът е изключително талантлив, по детски чист и искрен. С най-голямо удоволствие илюстрирам книгите му.

Когато илюстрирам детски книги,… предпочитам да слушам музика. Музиката ме зарежда и вдъхновява.

Не очаквах, че илюстрирането на детски книги… ще бъде толкова забавно и интересно, предизвикателство, което одухотворява.

Спас Спасов е илюстратор на книгата „Приказки за малини и други бодливи неща“ (изд. Ина), която е номинирана в категория „Откриватели“ на Награда „Бисерче вълшебно“ 2018, затова му зададохме няколко въпроса за нея.

Участието на илюстрирана от мен книга в награда, чието жури са децата, ме кара да се чувствам… техен връстник.

При илюстрирането й най-трудно ми беше… не изпитах никакви трудности, а най-голямо удоволствие ми донесе… рисуването на персонажите и предаването на техните емоции.

Избрах да използвам… компютърна техника – дигитални 2D илюстрации, защото напомнят любимите на децата анимации.

С илюстрациите в книгата искам да накарам малките читатели… да се усмихнат. Няма по-хубаво и зареждащо за нас, възрастните, от усмивката на едно дете – чиста и искрена.

Любимата ми илюстрация в тази книга е… всички са ми любими.

За да улесним децата при избора им на любими книги, искаме да им дадем насоки как възрастните правят своя избор.

Ако можехте да гласувате в „Бисерче вълшебно“, по какви критерии щяхте да изберете своите фаворити – художествена и нехудожествена литература?

Хубавата книга трябва да е интересна, да откриваш нови светове, да съпреживяваш интересни и забавни, понякога тъжни, но поучителни, случки и истории, да те вълнува и обогатява.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.