Илюстраторите отговарят: Мила Янева-Табакова

Моля, представете се на нашето младо жури (5-16 г.) с няколко изречения:

И аз като журито бисерчета, много обичам да чета и да рисувам, вдъхновена от прочетеното. Когато бях съвсем малка, доилюстрирах някои от прочетените книги, когато картинките в тях ми се струваха недостатъчни (или въобще липсваха такива). На друг лист, разбира се.
Когато не рисувам или не се занимавам с малкото си детенце, обичам да си мечтая и спомням хубави неща.

Към тях ще добавим отговорите на следните въпроси:

Шоколад или сладолед? Шоколад с бадеми и италиански сладолед с шамфъстък.

Любим цвят? Оранжево.

Любим предмет в училище? Рисуване, Български език и литература.

Ако можех да се срещна с герой от детските книги, искам да се запозная с… труден въпрос. Със сигурност знам, че Карлсон много ме ядосва и не бих искала да се запознавам с него. А пък с вещиците на Роалд Дал несъмнено съм се разминавала по улиците. Все пак за мен би било особена голяма чест да срещна Малкият принц.

Илюстрирам детски книги, защото… обичам да ги чета и да си ги представям.

Идеите ми хрумват… когато съзерцавам в тъмното нощем.

Работата с автора е… мълчалива и интуитивна, ако не го познавам, със стремеж за взаимно допълване. Веднъж обаче се случи да го познавам и процесът беше много свободен и сговорчив.

Когато илюстрирам детски книги, предпочитам… да си направя таен, мъничък макет преди да започна.

Не очаквах, че илюстрирането на детски книги ще бъде толкова… сбъдната мечта.

Мила Янева е илюстратор на книгата „Морис, или къщичката на рибаря“ (изд. Лист), номинирана в категория „Мечтатели“ на Награда „Бисерче вълшебно“ 2018, затова й зададохме няколко въпроса за нея.

Участието на илюстрирана от мен книга в награда, чието жури са децата, ме кара да се чувствам… благодарна, развълнувана и обнадеждена.

При илюстрирането й най-трудно ми беше… да избера най-точните моменти, за да пресъздам историята само в пет картини, а най-голямо удоволствие ми донесе… да се „заиграя” с рисуваните, хартиени лодки, движещи се през илюстрациите, както е обичала да прави и самата Мери Шели с истински.

Избрах да използвам… класическа, акварелна техника, защото обичам да рисувам с повече сетива – да мога да усетя допира на материала върху хартията, да помириша боята, да чуя тракането на четката в буркана с вода.

С илюстрациите в книгата искам да накарам малките читатели да… се пренесат в едно не толкова тъжно, колкото пълно с надежда място.

Любимата ми илюстрация в тази книга е… финалната, където Морис и татко му плават в морето през „тихите вечери”.

За да улесним децата при избора им на любими книги, искаме да им дадем насоки как възрастните правят своя избор.

Ако можехте да гласувате в „Бисерче вълшебно“, по какви критерии щяхте да изберете своите фаворити – художествена и нехудожествена литература?

За деца или не, онова, което най-обичам в художествената литература, е тя да създава настроение. Да мога така да съпреживея разказа, че дълго да пазя усещането, че съм била „там” и след време, когато историята вече ми се губи, да помня чувството, което той е създал у мен.

Нехудожествената литература пък за мен трябва да поднася документалните факти по увлекателен начин и да е написана майсторски като художествената.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.