Финал на „бисерното“ турне на Никола Райков в Панагюрище

Последната спирка от турнето на Никола Райков при активните бисерчета в кампанията „Бисерче вълшебно“ 2016 бе в Панагюрище на 7 октомври в актовата зала на ОУ „Проф. Марин Дринов“. Посещението му бе своеобразна награда за “активните бисерчета“ – ученици от V и VІ клас, които участваха в популяризирането на „бисерни“ книги. Писателят отправи поздрав към всички ученици от името на редакторите на сайта „Детски книги“ и главни организатори на кампанията за избор на детска книга.

Пред публиката от ученици, учители и родители Никола Райков разказа за своето любимо занимание – писането на книги-игри за деца. Самият той сподели, че интересът към този вид литература е още от ученически му години. Днес, провокиран от своя малък син, той сътворява първите български книги-игри за деца. Любопитство и желание за четене предизивикаха сред малките ученици историите за „малкото таласъмче“ – „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. Авторът е заложил на интерактивността като начин да събуди интереса на читателите и ги накара да прочетат книгите.

Никола Райков отговори на въпроси на публиката и разкри кое го вдъхновява в писането, как се пише книга-игра, колко време отнема писането й, защо илюстрациите в книгите за таласъмчето наподобяват анимация. Пред учениците авторът презентира и най-новото си занимание – работата върху компютърна игра за приключениета на таласъмчето, която очаква да бъде завършена през 2018 година.

Освен за „приключенията на малкото таласъмче“, Никола Райков представи най-новото си произведение „Добросъците“отново книга-игра, предназначена за децата от предучилищна възраст и учениците от първи и втори клас.

Никола Райков дари екземпляри и от трите книги на училищната библиотека с автограф и пожелания към „малките таласъмчета“ от училището „да не бързат да порастват и стават големи таласъми“ и да „не забравят, че животът е игра“.

Присъстващите на срещата ученици от ІVа клас и учителката им Стефка Стефанова подариха на автора песента „Мечта“, а ученикът Стоян Панчев подари на писателя своя рисунка, озаглавена „Таласъмче“.

Срещата приключи с поздрав и благопожелания, отправени към Никола Райков от директора на училището Екатерина Футекова. В обръщението си тя отбеляза, че срещата с писателя Никола Райков поставя началото на Националната седмица на четенето в ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.