Дороти и вълшебникът в страната на Оз

Дороти и вълшебникът в страната на Оз

В гласуването книгата е събрала 46 гласа от общо 1313 гласа в категория „Млади читатели“, разпределени между 49 книги 🙂

Заглавие: „Дороти и вълшебникът в страната на Оз“

Автор: Лиман Франк Баум

Издателство: „Сиела“

Кратка анотация за книгата: Лиман Франк Баум е създател на една от най-обичаните класически детски приказки „Вълшебникът от Оз” (1900). До смъртта си написва още 13 книги за невероятните приключения на малкото момиченце Дороти и обитателите на приказната страна Оз. „Дороти и вълшебникът в Страната на Оз” е продължение на „Магьосникът от Оз”, досега непревеждано и непубликувано в България.

В тази история Дороти се запознава с нови верни  приятели – Впрегатния кон Джим, котето Еврика, момчето Зеб, с които пропада в Стъкления град след силно земетресение. Появява се и любимият Вълшебник Оз, който носи със себе си девет малки прасенца. Страната на Зеленчуковите се оказва доста опасна и макар да са захвърлени в Черната яма, дружината успява да се измъкне. Приятелите преминават през много премеждия по пътя си към Пирамидената планина с надеждата, че ще излязат отново на повърхността на земята. Пътешествениците се озовават последователно в Страната на Горголите, в Долината на Во, в бърлогата на дракончетата. Благодарение на вълшебния колан на Озма всички са спасени и гостуват сред стари приятели в Страната на Оз.

Дали свършват обаче до тук препятствията на малката Дороти и ще се завърне ли отново у дома?…

Кратка информация за автора: Лиман Франк Баум е роден през 1856 година в градчето Читенаго, щата Ню Йорк. Баща му е влиятелна личност в нефтодобивната промишленост. Той също се пробва в този бизнес, но за разлика от баща си е твърде непостоянен, със силно развито въображение и склонност към авантюристични решения. Работи последователно като фермер, артист, журналист и издател на вестник. След неуспеха на издавания от него вестник се премества да живее на териториите на Дакота в Чикаго, където отново сменя своите занимания – от журналист до продавач на глинени съдове и фойерверки.

Баща е на четирима синове, на които всяка вечер разказва измислени от него истории за „лека нощ”. През 1897 година ги издава в книга, а през 1900 година излиза следващото му и най-популярно произведение: „Вълшебникът от Оз”, с което става известен. Романът има невероятен успех в САЩ и веднага е преведен на много чужди езици. Две години след това самият автор написва сценарий за мюзикъл по книгата, който се играе на Бродуей. Дори днес, повече от сто години след публикуването й, книгата остава една от най-четените и обичани в световната класика за деца.

От сайта „Детски книги“: Ревю за книгата „Дороти и вълшебникът в страната на Оз“ ще откриете тук.

Още от книгата:

Други книги от този автор/поредица (кликни върху корицата, за да видиш изненадата):

Вълшебникът от Оз

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.