Дъщерята на скулптора

Дъщерята на скулптораЗаглавие: „Дъщерята на скулптора“

Автор: Туве Янсон

Преводач: Анелия Петрунова

Издателство: „Жанет 45“

Кратка анотация за книгата: Дъщерята на скулптора е портрет на едно приказно детство сред природата, изкуството и фантазията. Финландската писателка Туве Янсон разказва в 19 ярки фрагмента най-нежното и страшното от волните години на едно малко момиче, много сходно с нея самата, в ексцентричното семейство на артисти, силно напомнящо на нейното.

За срещите с айсберги и разговорите с невидими приятели; за опасностите, които дебнат в плюшените килими, и щастието от среднощните бури; за домашната менажерия със сантиментални маймуни и подмолни врани; за детето, което се опитва да ядоса Бог с надеждата той да му се яви. С предговор за българските читатели от София Янсон, племенничката на Туве.

Кратка информация за автора: Туве Янсон (1914–2001) е създателката на славната Муминска долина с цялото й население от муминтроли, мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и други чудесни същества. Зачената в Париж и родена в семейството на скулптор и художничка от говорещото шведски малцинство във Финландия, по-голяма сестра на братя, които стават изтъкнат фотограф и литератор, тя още приживе добива статут на национално съкровище: осемдесетият юбилей е честван в страната й със серия от културни събития през цялата 1994 година.

Кратка информация за преводача: Анелия Петрунова е дългогодишен ппреводач на творбите на Туве Янсон. Тя завършва скандинавистика и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Няколко години преподава шведски език в университета, после работи като преводач от 2001 г., а с превод на художествена литература се занимава от 2007 г.

Още от книгата: 

Други книги от този автор/поредица:

Честна измама Пътуване с лек багаж Куклената къща Лятна книгаМалките тролове и голямото наводнение Цилиндърът на Магьосника Кометата идва Омагьосана зимаНевидимото дете Тайнството на юни Татко Мумин и морето Мемоарите на татко МуминВ края на ноември Готварската книга на мама Муминка Туве Янсон. Думи, образи, живот

vote 2016 button-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.