Речникът на малкия Андерсен

Корица: Речникът на малкия Андерсен
Издания:твърда корица (английски)

 

„Книгата е машина за мислене. Така, както децата са машини за въображение.“
Гонсало М. Тавареш

Това е речник от необикновени определения, които разчупват строгата представа за света като нещо, което възрастните обясняват, а децата трябва да заучат.

Определенията в него са покана за игра. Джобът, например, е мястото, където държиш и криеш предмети, но също така и мястото, където ръцете ти си почиват, за да се върнат после в света с още по-голямо желание и устрем.

Картата е лист хартия, който ти пречи да гледаш нещата. Картата на град Венеция скрива от погледа ти град Венеция. Да посетиш някой град, без да откъсваш поглед от картата, е все едно че си сложил превръзка на очите си.

А птицата е животно, което отказва да живее на един и същ етаж с крокодилите.

Кратка информация за автора:

Гонсало Мануел де Албукерке Тавареш, по-известен като Гонсало М. Тавареш, е роден през 1970 г. в Луанда (Ангола). Завършва философия в Лисабонския университет, където днес е преподавател по теория на науката.

Един от най-талантливите и оригинални португалски писатели от по-младото поколение, той е автор на стихове, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. Творбите му, получили изключително висока оценка от големия португалски писател, лауреата на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго, са преведени на повече от 30 езика.

Носител е на множество национални, чуждестранни и международни отличия.

Кратка информация за преводача:

Пътят на Даринка Кирчева преминава през различни държави. Детството си прекарва в Турция и Египет. Учи в Италия и завършва френска гимназия и испанска филология в София.

Работила е като щатен преводач в школа за подготовка на чуждестранни синдикалисти, а след това в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Владее португалски, испански, френски и италиански, ползва английски.

Превежда литература най-вече от португалски, но има преводи и от испански, италиански и френски.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.