Почти не ме е страх

Корица: Почти не ме е страх
Издания:твърда корица
Страници: 66

 

Мама пак закъснява да вземе Булбес от училище. Той се прави, че изобщо не му пука, но умира от страх. Ханя пък се плаши, когато някой вика.

От какво още се страхуват двамата приятели? Какви въображаеми истории ражда детската им фантазия? Страшни ли са за другите нещата, от които ние се боим? Какво е смелостта и кой е най-смелият рицар на света?

Първата книга от поредицата за Булбес и Ханя Хартийката представя детските мечти, чувства и страхове от няколко гледни точки. Децата ежедневно се сблъскват със света на възрастните и на връстниците си. „Почти не ме е страх…“ разказва за изключителната чувствителност и за победата над страховете. Прочитането ѝ няма да накара децата изведнъж да спрат да се плашат, че са различни, неспособни, недостатъчни. Ще им помогне обаче да не се срамуват от страховете си.

Кратка информация за автора:

Анна Онихимовска е родена през 1952 година във Варшава. В началото на професионалния си път работи като издател и редактор на детски книги, а през 1980 г. издава дебютната си стихосбирка „Gdybym miał konia“ ("Ако имах кон"). Оттогава е написала над 40 книги за деца и тийнейджъри и е автор на радиопиеси, както и на театрални и телевизионни пиеси. Съосновател на фондация „Детски свят“, която инициира конкурса за детски бестселър на годината (днес наградата Dong на полската секция на IBBY). Носител на много престижни местни и чуждестранни награди.

Кратка информация за илюстратора:

Ола Волданска-Плочинска е родена през 1985 г. в Калиш. Представя себе си като любител на морски свинчета, илюстратор, дизайнер и майка на двама сина. Завършила е графичен дизайн в Университета по изкуствата в Познан. Създава илюстрации, плакати, визуални идентичности и лога.

Кратка информация за преводача:

Милена Милева има 35-годишен профeсионален опит в областта на превода от полски, руски и английски. Списъкът с полските автори, които е превела за българските читатели, включва имена като Марек Биенчик, Анджей Сташук, Кшищоф Варга, Мариуш Шчигел, Ришард Капушчински, Витолд Шабловски, Малгожата Гутовска-Адамчик, Йоланта Тубелевич, Мечислав Кюнстлер. От 1984 г. работи като журналист в Българската телеграфна агенция (БТА), редакция „Международна информация“.

Носител е на полския орден „Златен кръст за заслуги“ (2019 г.) и на медала „Заслужил за полската култура“ (1992 г.).

„Вирусът и други мънички организми“ е първото детско заглавие на издателство „Ракета“ в неин превод (2020 г.), последвано от Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви) и „Почти не ме е страх“, издадени през 2021 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.