Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви)

 

Къде изчезват чорапите ни след пране? Защо броят им се оказва е нечетен? Това някаква игра ли е или някой ни прави подли номера?

Няма универсален отговор по темата. Но за сметка на това сред изгубените чорапи в книгата на една от най-харесваниете и награждавани полски писателки през последните години има, внимавайте:

-           преуспяващи актриси;

-           безстрашни детективи;

-           спасители на морски приказки

-           и какви ли още не причудливи типажи.

Общото между всички герои на Юстина Беднарек е, че са избягали, за да преследват своите мечти, страсти, а понякога, ако щете, дори и капризите си. Както и че всъщност не са толкова изгубени, а напротив, оказва се, че са напълно наясно с това, което искат да правят.

Кратка информация за автора:

Юстина Беднарек е родена през 1970 г. Живее и работи в Полша. Тя е филолог, журналист и редактор. През 2004 г. дебютира с първия си роман за деца. „Невероятните приключения на десет чорапа (четири десни и шест леви)“ излиза на полски език през 2015 година. Преведена е вече на 8 езика и има редица награди.

Кратка информация за илюстратора:

Даниел дьо Латур е полски илюстратор и карикатурист роден през 1971 г. Илюстрациите му в книгата допълват историята и дават поводи за разговори с децата и възможности дори за нови сюжетни линии, с които малките стават съавтори, творят нови разкази.

Кратка информация за преводача:

Милена Милева има 35-годишен профeсионален опит в областта на превода от полски, руски и английски. Списъкът с полските автори, които е превела за българските читатели, включва имена като Марек Биенчик, Анджей Сташук, Кшищоф Варга, Мариуш Шчигел, Ришард Капушчински, Витолд Шабловски, Малгожата Гутовска-Адамчик, Йоланта Тубелевич, Мечислав Кюнстлер. От 1984 г. работи като журналист в Българската телеграфна агенция (БТА), редакция „Международна информация“.

Носител е на полския орден „Златен кръст за заслуги“ (2019 г.) и на медала „Заслужил за полската култура“ (1992 г.).

„Вирусът и други мънички организми“ е първото детско заглавие на издателство „Ракета“ в неин превод (2020 г.), последвано от Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви) и „Почти не ме е страх“, издадени през 2021 г.

Откъс:

10 чорапа

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.