Мог забраваната

Корица: Мог забраваната
Част от Джудит Кер поредица:
  • Мог забраваната
Издания:твърда корица (английски)

 

Една история за забавната забравана Мог и всички небивали котешки неприятности

Сюжетът на красивата книжка се завърта около приключенията на Мог, която е толкова разсеяна, че все си навлича неприятности. Но една нощ това се оказва твърде полезно, защото писаната забравана залавя крадец!

Авторката Джудит Кер, която напусна този свят на 95 години през 2019-а, се вдъхновява за образа на Мог от собствената си котка. Тя носела същото име и дала импулс на Кер да я увековечи в седемнайсет истории.

Писателката и илюстраторка ги разказвала първо на дъщеря си Тейси и сина си Матю, а после сядала на бюрото, за да ги запише и нарисува илюстрациите. През цялото време нейната собствена сива Мог мъркала доволно в скута ѝ.

Кратка информация за автора/илюстратора: 

Анна Джудит Гертруд Хелене Кер (1923 – 2019) е родена в Германия британска писателка и илюстраторка, чиито книги са продадени в повече от 10 милиона копия по целия свят. Прочута е с поредицата си за котката Мог и с „Тигърът, който дойде на чай“. Създава и романи за по-големи деца като полуавтобиографичната „Когато Хитлер открадна розов заек“ – детски поглед към Втората световна война.

Родена във Ваймарската република и еврейка, тя пристига във Великобритания със семейството си през 1935 г. по време на възхода на нацистите. Баща й, теартралният критик Алфред Кер, е бил заплашен от конфискация на поспорта и арест заради критика към националсоциалистите.

Кратка информация за преводача: 

Мария Донева е поетеса, родена в Стара Загора. Завършила е българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е учителка по Български език и литература. Работи по различни програми за арт-терапия с деца и възрастни с различни ментални и физически заболявания и увреждания.

От 2009 г. е драматург на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Режисирала е пиеси в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов“ – град Раднево. Поставяла е пиеси в Психодиспансера в Стара Загора, както и в театрална група „ВИЖ“ към Съюза на слепите в България.

Живее в Стара Загора и превежда детски книги.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.