Меча република

Корица: Меча република
Издания:твърда корица
Страници: 66

 

Написана специално за българските читатели от латвийския писател Юрис Звиргздинш, „Меча република“ е необикновена книга.

Първата й глава например разказва за заседание при министър-председателя, където се обсъжда въпросът за нарастването на мечешкото присъствие в града и необходимостта да се справят с това. Книгата разказва как мечките правят мечата си република и по деликатен начин кара детето, което чете, да осъзнае, че е необходимо да се участва във взимането на важни решения, а не да се стои настрани.

Ето какво написа за книгата нейният художник Кирил Златков:

„Книгата е урок по гражданска активност за малки и големи. И затова, че свободата не е гарантирана и неприкосновена, дори когато живеем в резерват.“

 

Кратка информация за автора:

Със сигурност не знаете кой е Юрис Звиргздинш, защото „Меча република“ е първата негова книга, преведена на български, при това написана, за да бъде издадена първо у нас, а след това и в родната му Латвия.

Този латвийски автор има интересен житейски път, започва да пише късно, но детските му книги го правят един от най-популярните автори за деца в станата. Те са преведи на различни езици, а той става носител на различни престижни отличия.

В интервю на преводачката Нева Мичева, Юрис разказва за писането за деца:

„Никога не си намислям предварително дидактика: ето, ще направя книга, която ще ги учи на това, това и това. Моята редакторка Инесе Зандере смята, че най-типичното за моите истории е желанието да споделям знание с децата... Те от съвсем малки са личности и с тях трябва да се разговаря като с единствени. Впрочем заради липсата на именно това, за мен училището е тоталитарна структура, подобна на държавата, която произвежда не граждани, а послушни граждани.“

Кратка информация за художника:

Кирил Златков е съавтор на книгата "Когато искам да мълча", носител на наградата "Христо Г. Данов" за най-добра детска книга през 2015 г.

Художник и оформител на множество книги за деца и възрастни, вкл. "Приказките на господин Кабода" от Елена Алексиева, "Избрани произведения" от Даниил Хармс (носител на наградата "Златен лъв" 2014 г.), "Животът на насекомите" от Виктор Пелевин, "Канелените магазини" от Бруно Шулц, "Подчинение" на Мишел Уелбек, както и на поетичните книги на Людмила Миндова, Марин Бодаков, Петър Чухов и др. Куратор на "One Design Week", съорганизатор на типографския фестивал "Типофест".

Работи в областта на живописта, графиката и сценичния плакат. Носител на наградата на Международното триенале на сценичния плакат за 2010 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.