Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон

Корица: Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон
Част от Малката Голяма Божана поредица:
  • Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон
Издания:мека корица - първо
Страници: 24
На 9 март 2012 г. тригодишната Божана получава като подарък за рождения си ден първата книжка от поредицата за деца "Малката Божана" и поема на чудно пътешествие в света на фантазиите и мечтите. Заслушана в разказите на сладкодумната си баба, писателката Божана Апостолова, тя преживява какви ли не приключения - от земята до небето!
Днес книжките от поредицата са над десет, а малкото момиченце е ученичка в Музикалното училище, учи се да свири на арфа и... не спира да е любопитна за всичко по света. Този път любознателността я отвежда векове назад във времето, чак до Античността, където митичният певец Орфей свири на вълшебната си лира - кръвна родственица на съвременната арфа. А неин събеседник е кентавърът-мъдрец Хирон, от когото тя ще научи още много неща.

Кратка информация за автора:

Божана Апостолова е българска поетеса, автор на стихосбирки, романи и книги за деца. Родена е на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко. От малка живее в Пловдив.

Завършва българска филология във Великотърновския университет. Нейни творби са познати и на читателите в Германия, Турция, Русия, Италия, Унгария, Испания и други страни. През 1992 г. пробва силите си в издателското поприще като основава издателство „Жанет 45“. То е известно на българските читатели с успехите си в популяризирането на българската литература. Самата Божана признава: “Да откриеш неизвестния автор – това е моето удоволствие…”.

Неуморната Божана Апостолова е и създател на Литературния фест „Пловдив чете“ и постоянната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. учредява най-престижната годишна литературна награда за поезия „Иван Николов". Самата тя е носител на множество награди, сред които националната литературна награда „Хр. Г Данов“ през 2010 г. „за изключителни постижения в областта на литературата и принос в издаването на българска художествена литература“ и през 2012 г. в раздел „Издание за деца“. Носител е и на орден "Св. св. Кирил и Методий".

Божана Апостолова е баба на малката Божана и двете създават творчески тандем, който поставя началото на приказна поредица за деца с главен герой малката Божана. Книгата им "Малката Божана в деня на боклуците" печели наградата "Бисерче вълшебно" 2013 в категория "Млади читатели" (6-10 г.).

Кратка информация за илюстратора:

Костадин Костадинов е роден на 21 март 1962 г. в с. Белозем, област Пловдив. Основното си образование завършва в училище „Гео Милев”, с. Белозем, а средно образование – Художествена гимназия „Цанко Лавренов” - гр. Пловдив. Висше образование завършва в Художествената Академия, специалност илюстрация и графичен дизайна на книгата.

Художник на свободна практика. Работи предимно в областта на детската илюстрация, графичния дизайн, графиката, живописта и витража. Прави редица самостоятелни изложби на картини в различни галерии в България, Германия, Франция, Гърция, САЩ и др.

Живее и работи в с. Белозем. Занимава с екологични дейности в родното си място, свързани с опазване на биологичното разнообразие и изграждането на хармонична среда за съжителство между човека и природата.

Други книги за деца от Божана Апостолова:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.