Как кученцето си намери дом

Корица: Как кученцето си намери дом
Издания:мека корица (английски)
Страници: 36

„Как Кученцето си намери дом“ е приказка за четене, но и приказка за правене.

"Можеш да си построиш цял град и да пуснеш своето кученце на разходка в него. Можеш да дадеш име на Кученцето и да го напишеш на табелката в последната страничка. Можеш да си направиш от тази история театър на маса или пък игра на пода. Това е приказка, която можеш да разместваш и доизмисляш според твоето желание и твоето въображение.

В нея има и спирки, на които да поостанеш – да поспориш с някой възрастен или пък да се опиташ да отговориш на някои въпроси. Какво означава например Щом козината ти настръхне, трябва да я слушаш?

„– Хей, навярно ти си моята къща? – помаха то с опашка пред следващата врата. – Кучешка колиба ли ме нарече, пале такова? Аз съм Цирк! Тук живеят само Животни-с-Голям-Талант! Ти можеш ли да танцуваш ча-ча-ча с чадърче, м? М? Кученцето побягна презглава. Никак не умееше ча-ча-ча с чадърче. Ча-чак козинката му настръхна при мисълта да прекара живота си пред публика с пуканки! А щом козината ти настръхне, трябва да я слушаш.“

На пръв поглед това е приказка за едно бездомно същество. Но всъщност е приказка за мечтите, които имат таланта да рисуват бъдещето. Нашата мечта с художничката Невена Ангелова е тази история да забави малко препускането – да направи така, че родителите да намерят време да останат с децата си и да измайсторят едно градче от стари кутии и джунджурии (както Невена подсказва чрез своите илюстрации), да пофантазират заедно преди лягане, повече да се срещат, отколкото да се разминават. А защо не и да сбъднат мечтата на някое малко бездомно кученце?"

Мая Дългъчева

Кратка информация за автора: 

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 г. в Стара Загора. Завършила е ПУ "Паисий Хилендарски". Пише стихове и детски приказки, пиеси, песни. За деца е публикувала книгите "Слон и чадър" (1999), поредицата с приказки "Лудориите на Маги" (2003-2004), приказките "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди" и "Как се лекува лъвски страх без пердах" (2007), "Пъстри приказалки", "Коледните чудеса" (2008), "Приказки от Оная гора" (2012), "Разкажи ми в рими" (2015). По нейни текстове са създадени над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен.

Носител е на наградата "Златен век" на Министерство на културата (2006), Националната награда "Константин Константинов" в категория "Автор" (2009), Наградата на СБП за детска литература (2009).

Кратка информация за илюстратора: 

Невена Ангелова е родена в гр. Бургас на 19 септември 1974 година. Докато расте, в дома ѝ рафтовете с книги и албуми на художници изпълват цели стени. По естествен начин любовта ѝ към книгата и изобразителното изкуство се съчетават и тя завършва Национална художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Книга и печатна графика”. От 10 години Невена преподава рисуване в същата академия.

Рисува картини, някои от които е излагала в самостоятелни и съвместни изложби в София, Бургас, Варна, Яуре (Холандия), Женева (Швейцария) и др. Автор е на илюстрациите и оформлението на десетки печатни издания за деца и възрастни – „Топлото човече” на Мая Дългъчева, „Чичо Чичопей” на Янаки Петров, „Молитвениче” на Стоянка Грудова, „Сякаш” и „Съкровището” на Пейо Пантелеев и др.

Казва, че често сменя предпочитанията си за цветовете и няма любим цвят, а по-скоро търси интересни цветови съчетания. И все пак, харесва много цвета, а и думата "амарант". Не обича нито сладолед, нито шоколад, но ако се борите за титла "Ябълкоунищожител", ще срещнете сериозна конкуренция в лицето на Невена.

Още книги от този автор:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.