Изтръгнати от корен

Book Cover: Изтръгнати от корен
Editions:мека подвързия (Bulgarian)

Нашият Змей не яде момичетата, които отвлича, каквото и да разправят извън долината. И ние чуваме понякога тези истории от преминаващите пътници. Говорят така, сякаш правим човешки жертвоприношения, а той е истински змей. Това, разбира се, не е вярно: той може да е магьосник и безсмъртен, но все пак си е човек, а и бащите ни щяха да се вдигнат и да го убият, ако искаше да изяжда по една от нас на всеки десет години. Той ни пази от Леса и ние сме му признателни, но не чак толкова.

Той не ги поглъща наистина, само така изглежда. Води ги в кулата си, а след десет години ги пуска, но тогава те са вече различни. Дрехите им са изискани и говорят като придворни дами. Освен това са живели сами с мъж цели десет години, така че са озлочестени, макар до една да твърдят, че не ги е докосвал. Но какво друго да кажат? Пък и това не е най-лошото – все пак Змеят им дава по една кесия сребро за зестра, така че всеки с радост би се оженил за тях, колкото и да са озлочестени.

"Изтръгнати от корен" е история за силата на любовта, на приятелството, на духа. История за първични магии и грозни предателства, преплетени умело със славянски предания.

Кратка анотация за автора:

Наоми Новик е писател, програмист, фенгърл. Вижте повече за нея на naominovik.com.

Награда Небюла 2015 и номинация за Хюго 2016. Една от най-добрите книги на годината според National Public Radio, BuzzFeed, Tor.com, BookPage, Library Journal, Publishers Weekly.