Една година в рима

Корица: Една година в рима
Издания:твърда корица
Страници: 56

 

Една година в рима“ е поетично пътешествие през дванадесетте месеца на годината. Целта му е да запознае децата в предучилищна възраст с годишния цикъл на месеците и сезоните по увлекателен и достъпен начин с помощта на асоциативни образи и словесни картини и чрез повишената емоционалност и мелодичност на мерената реч.

На страниците на богато илюстрираната книга, малките читатели ще намерят забавно и образователно описание на всеки месец, с поредността му през годината и през съответния сезон, астрономичните явления в него като равноденствие и слънцестоене, например и произхода на името му в както в съвременността, така и в българската народна традиция.

Също така, за всеки месец има и по две стихотворения, които описват характерните признаци на това, което се случва по това време на годината в няколко направления: природните промени; празниците, традициите и обичаите; емоциите, изборите и взаимоотношенията, които съпътстват живота на децата, контактувайки с природата, семейната среда и обществото.

Кратка информация за автора:

Христина Петрова е инженер по образование, поет и художник по призвание. Макар, че вече е баба или може би точно заради това, много често и с голямо удоволствие отскача до радостно-пакостливия свят на детството. А когато в него намери нещо любопитно, интересно, забавно или поучително, сяда и го разказва в рими, които се превръщат в книжки или детски песни.

В сътрудничество с Издателство „Фют“ се раждат книгите и със стихотворения „Охлювче рогато, мъничко, чудато“, „Как играят буквите?“, „Десет пчелички“, „Пролет, лято, есен, зима ...“ и книгата за оцветяване за възрастни с нейни картини „Цветове и настроения“. Обича да превежда от английски и руски език. Много ключови детски произведения, като поредицата на Джулия Доналдсън „Приказките на стария дъб“, предназначена за най-малките, са достигнали до българските деца благодарение на преводите й.

Автор е на текста на химна на Българско училище „Дунав“ - гр. Линц и Залцбург, Австрия. През 2017 г. е лауреат на Националния конкурс за непубликувана поезия за деца "Стоян Дринов", гр. Панагюрище, а през 2020 г. печели първа награда за текст на песен в 8-ия Европейски фестивал за детска песен „Златни искри“ - гр. Варна.

Кратка информация за илюстратора:

Ирина Македонска е плакатист по образование, графичен дизайнер по CV и илюстратор по душа. Правила е всичко – от лога до корици на учебници, но мечтата ѝ винаги е била да илюстрира детски книги. Сега я сбъдва.

Откъс:

Edna-godina-v-rima

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.