Дървото на желанията

Корица: Дървото на желанията
Издания:твърда корица (английски)

 

Долината беше изпълнена със сладки благоухания, те продължаваха да вървят и не след дълго видяха дърво, покрито с листа в хиляда различни цвята.
– Дървото на желанията! – възкликна Дулси.
– Май то ще да е – съгласи се червенокосото момче, но когато приближиха дървото, листата му се разлетяха във въздуха, завихриха се около него и чак тогава видяха, че дървото всъщност беше един висок старец с блестяща като сребро брада, а листата бяха птици от всякакъв вид и цвят.

Кратка информация за автора:

Уилям Фокнър (1897 – 1962) е сред емблемите на американската литература. Потомък на стара южняшка фамилия, той прекарва почти целия си живот край великата река Мисисипи, дала име на родния му щат. Тук пише и прочутите си романи „Врява и безумство“, „Светилището“, „Авесаломе, Авесаломе“, „Светлина през август“.

През 1949 г. е удостоен с Нобелова награда за литература за „големия му и уникален в художествено отношение принос към американския роман“. На два пъти печели и „Пулицър“.

Кратка информация за илюстратора:

Калина Мухова е родена през 1993 г. в София, но от години живее в Болоня, Италия. Там тя завършва сисшето си образование специалност Комикс и Илюстрация в Академията за изящни изкуства. Работи за независими издания с италианския колектив Brace от 2015 г..

Участвала е в изложбите „Градините на Маргерита“ през 2017 в “Habitat”, Болоня, през 2016-а в “Prime visioni” и същата година в “Direzioni – Brace in Mostra” на книги и оригитали от Brace, ABC. Нейни илюстрации са били част от изложбата на Международния фестивал на детската книга в Болоня.

През 2012 г. печели първо място в раздел „Живопис“ в Национален младежки конкурс на Министерство на културата за изящни и приложни изкуства на Италия и едногодишна стипендия. През 2016 г. печели второ място в конкурса “La libreria come discorso”, Италия.

Кратка информация за преводача:

Елена Алексиева е родена в София, където завършва Първа английска езикова гимназия. Има магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и докторска от Нов български университет по семиотика/литература. Автор е на две стихосбирки: „Бримка на сърцето“ (1994) и „Лице на ангел-екзекутор“ (1996) и множество сборници с разкази и романи - „Синята стълба“ (2001), „Читателска група 31“, „Кой?“, „Рицарят, дяволът, смъртта“, „Тя е тук“, „Синдикатът на домашните любимци“ и романът „Нобелистът“.

Има и два сборника с пиеси „Ангелски огън“ и „Жертви на любовта“. Романът ѝ „Свети вълк“ излиза през 2018 година и печели няколко национални награди. Освен „Дървото на желанията“от Уилям Фокнър, е превеждала и романа „Дивите палми“  от същия автор.

Откъс:

Tree

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.