Дама пика

Корица: Дама пика
Издания:твърда корица (английски)
Страници: 52

Животът като хазартна игра и играта като възможност за трансформация на живота. Фаталната „черна дама“ като символ на възмездието и съдбата, която не може да бъде излъгана.

За „Дама пика“ – най-енигматичната, най-мистичната и брилянтна повест на големия руски поет и писател, Ф. М. Достоевски казва:

„Фантастичното трябва до такава степен да е в съприкосновение с реалното, че почти да му повярвате.  Пушкин… написа „Дама пика“  – връх в изкуството на фантастичното“.

Това издание на прочутия шедьовър на А. С. Пушкин е илюстрирано от известния български художник Ясен Гюзелев.

Кратка информация за автора:

Александър Сергеевич Пушкин е руски поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XIX век. Той не само подкрепя някои от идеите на декабристите, но и засяга основните социални проблеми на своето време.

Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

Кратка информация за илюстратора:

Ясен Гюзелев е роден на 24 юли 1964 г. в град София. Негов баща е известният български оперен певец Никола Гюзелев, а брат на Ясен е художникът Чавдар Гюзелев.

Ясен Гюзелев завършва Националната художествена академия и след това заминава да работи в Италия. Илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело и много други.

Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на детската книга в Болоня през 1994 г. С илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност сред илюстраторите.

Печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор през 2011 г. Може да научите повече за художника в личния му сайт.

Откъс:

Илюстрации от книгата:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.