Братя

Корица: Братя
Издания:мека корица
Страници: 160

 

Историята на седем братя – това е като в приказка. Най-малкият се оказва най-умен и най-голям късметлия.

В книгата Барт Муярт разказва по изключително забавен начин собствената си история през очите на детето, което е бил. Изящната комбинация от автобиографични компоненти, детско въображение, емоции и хумор е изключително привлекателна както за деца, така и за възрастни. Всеки читател се забавлява по свой си начин в зависимост от възрастта и опита си. Барт Муярт е високо оценен за красивия си поетичен език и отличния си стил. Едно от основните достойнства на „Братя“ е умението на автора да постави трудните житейски теми в светлината на сладко-горчивата лична саморефлексия – и на автора, и на героя, и на самия читател.

Световната критика определя книгата като съкровищница от спомени за детството. Всеки ден от детството се превръща под перото на автора в съкровище – независимо дали построяването на пясъчен замък, или посещение на истинския крал, или пътуване на седемте братя на задната седалка, или коледното утро.

Израснал като най-малкият от седем братя и имащ щастливо, макар и не безоблачно, детство, Барт Муярт има изобилие от материал за книгата си, която го превръща в литературна знаменитост от международен мащаб. Историите, които разказва, образуват пъзел от малки огледала, всяко от които отразява поглед към собственото му минало. От тези истории лъха настроение, което ще ви кара да се смеете, дори и да нямате братя или сестри. Читателят вижда света през погледа на детето, което Барт Муярт  е бил, но и на човека, който е сега - нищо чудно, че книгата пленява толкова разнообразна читателска публика. В четиридесет и деветте истории хуморът, топлината и чувството за съпричастност са забележими, но между редовете е скрит далеч по-богат спектър от емоции.

Както подсказва подзаглавието „Най-големият, най-тихият, най-истинският, най-далечният, най-милият, най-бързият и аз“, всеки брат е уникален, а най-малкият е най-неопитният и се чувства в сянката им. Те много добре знаят това и често му правят номера. Но всичко това е добронамерено, както по подобен начин всички, включително и родителите им, си погаждат номера по повод 1 април.

С „Братя“ Барт Муярт доказва без съмнение, че дори щастливото детство може да бъде златна мина за един талантлив писател. Това е книга, в която ще се влюбите, докато я четете, и ще започнете да се ровите сред собствената си съкровищница от детски спомени.

Кратка информация за автора:

Барт Муярт е роден през 1964 г. в Брюж, обявяван е за „поета на град Антверпен”, но за различните си детски книги, вариращи от илюстрирани до категория „Млади читатели“, той получава най-престижните литературни награди. През 2019 г. печели Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, най-престижната награда в света за детска литература (50 000 евро). Три пъти е номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“.

За начало на творческата си биографии Барт Муярт счита 1978 г., когато за пръв път прочита по радиото свое стихотворение. Оттогава  създава повече от 40 произведения, които получават десетки награди в Белгия, Холандия и други страни. Негов кръстник е покойният крал на Белгия крал Бодуен и за това се споменава и в „Братя“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.