5 причини да разрешите на детето само да избира какво да чете

biserche site 2-01Ползите от правото на избор на четиво за децата са безспорни. 5 причини да разрешим на децата сами да избират какво да четат дава Линдзи Куейл в блога на шотландската организация Scottish Book Trust за най-малките читатели, Bookbug.

„Наскоро се видях с приятелка на по кафе, парче торта и разходка из любимата ни детска книжарница. Докато тършувахме по рафтовете за някаква нова книга за малките ни човечета, приятелката ми сподели, някак разгневено, че дъщеря ѝ, на 2 години и половина, напоследък не искала да ѝ четат нищо друго освен „Гладната гъсеничка”. Първоначално ми дожаля за приятелката ми библиофилка. После обаче се сетих, че съм била в същата ситуация стотици пъти. И поради следните причини не е толкова лошо да даваме на децата си да избират какво да четат, пък дори и да е винаги една и съща книга:

1. Четенето винаги трябва да се свързва с приятни преживявания. Целта е децата ни да са ентусиазирани да четат и да им бъде четено, а не да се чувстват сякаш им налагаме нещо. Важен елемент от това е да позволим на децата да намерят книга, която събужда въображението им. Дали е книга за влакове, самолети или тигри (у нас всеки ден в продължение на поне два месеца се четеше „Тигърът, който дойде на чай”), няма значение. По-важно е, че така могат да опознават книги, да разбират значението на думите и картинките на страниците и да имат специални читателски моменти, споделени с вас.

2. Повторението е отличителен белег на прохождащите и децата в детската градина. Не познавам много деца, на които да не им харесва да слушат отново и отново същите песнички, стихчета и историйки. На децата им харесва да научават и запомнят думи. Много често дори се включват и довършват параграфи от любимите си книги. За много от тях това е първата крачка към това да се научат да четат.

3. Когато им давате да избират какво да четат, децата чувстват, че имат контрол. В свят, където правим толкова много избори вместо тях – какво ще ядем за вечеря, в коя детска градина ще ходят, кога трябва да си лягат – можем активно да ги въвлечем в процеса по избиране на книжки. Има много загубени и спечелени битки от страна на родителя и това не трябва да бъде една от тях.

4. Определени книги носят положителни асоциации на децата и им дават чувство на сигурност и спокойствие. Също както ние свързваме книги, които сме чели, и песни, които сме чули по радиото, с щастливи спомени, това правят и децата. Ако детето ви се чувства потиснато или преминава през промяна в живота си, да му разрешите да си избере четиво, което му дава чувство на сигурност, може само да повлияе добре на вас двамата.

5. Според скорошна статия от автора на „Капитан Гащи”, Дав Пилки, проучвания са показали, че децата, които избират какво да четат, стават по-добри читатели. „Когато детето се свърже с дадена книга – дори когато ние, възрастните, не я харесваме особено – това може да промени живота на детето!” Колкото по-рано научим детето на такава свобода в четенето, толкова по-добре.

Така че, когато детето ви поиска да му прочетете „Гладната гъсеничка” за стотен път или пък отчаяно иска да заеме книга за огромни паяци от библиотеката, защо просто не му дадете шанс? Винаги можете да намерите време за допълнителни истории и стихчета през деня, но да дадете избор на детето си може да повлияе положително на всички вас.“

Превод: Ния Василева

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.