Икабог

Корица: Икабог
Издания:твърда корица (английски)
Страници: 304

 

Една от най-обичаните детски писателки на всички времена – Дж. К. Роулинг, разказва приказна история за страховито чудовище, пълна с много смях, вълнуващи приключения и надежда въпреки всичко и всички.

Кралство Корнукопия някога е било най-щастливото на света. Радвало се е на несметни съкровища, крал с най-изисканите мустаци, които можете да си представите, и месари, пекари и сиренари, чиято изключителна храна карала хората да танцуват от щастие, щом я опитали.

Всичко било перфектно, с изключение на мъгливата Маршландия, намираща се на север, където, според легендите, живеел чудовищният Икабог. Всеки с малко ум в главата си знаел, че Икабог е просто легенда, с която да плашили непослушните деца. Но странното при легендите е, че понякога заживяват свой собствен живот.

Може ли една легенда да детронира любим крал? Може ли една легенда да постави на колене едно щастливо кралство? Може ли една легенда да изпрати две храбри деца на пътешествие, за което не са си и мечтали?

Кратка информация за автора:

Дж. К. Роулинг е автор на седемте книги от поредицата „Хари Потър“, първоначално публикувани между 1997 и 2007 г. Идеята за Хари Потър я застига по време на едно пътуване с влак, а самата история пише, докато живее в Англия, Португалия и накрая в Шотландия.

Приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни в Училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ са продадени в над 500 милиона екземпляра, преведени са на над 80 езика и са екранизирани в 8 касови филма. Успоредно с поредицата, Роулинг пише и три кратки допълнителни книги за благотворителни инициативи: „Куидичът през вековете“, „Фантастични животни и къде да ги намерим“ и „Приказките на барда Бийдъл“.

„Фантастични животни“ по-късно вдъхновява и нова филмова поредица по сценарий на Дж. К. Роулинг, която разказва за магизоолога Нют Скамандър. Последният филм от поредицата – „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ – излезе през 2018 г.

Дж. К. Роулинг продължава историята на Хари като възрастен в театралната пиеса „Хари Потър и Прокълнатото дете“, която тя пише успоредно със сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани. Пиесата постига огромен успех в театрите в Европа, Северна Америка и Австралия.

Роулинг също пише романи за възрастни. Под литературния псевдоним Робърт Галбрейт авторката издава криминалната поредица „Страйк“, която е адаптирана за телевизията.

Писателката е носител на множество награди и почести, сред които Орден на Британската империя  и  Орден на кавалерите на честта; Орден на Почетния легион, наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, Награда за човешки права на Робърт Кенеди и значка „Син Питър“. Тя подкрепя много каузи чрез своя благотворителен фонд „Волант“ и е основател на детската благотворителна организация „Лумос“, която се бори за свят без сираци и институции и която цели да обединява семействата.

Цял живот Роулинг е мечтала да бъде писател и е най-щастлива, когато си измисля истории. Тя живее в Шотландия със своето семейство.

Кратка информация за илюстратора:

През 2020 г. 34 детски рисунки бяха избрани да илюстрират българското издание на „Икабог“ на Дж. К. Роулинг, след като за участие в едноименния конкурс бяха подадени 155 илюстрации от цялата страна. Конкурсът стартира през месец август, като протичаше паралелно с поетапното безплатно публикуване на всички глави от приказката „Икабог“ на английската писателка. Българското печатно издание излезе в синхрон със световната премиера на книгата през ноември.

Българските илюстратори са на възраст от 7 до 13 години, от 19 населени места.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.